latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:19 | Autor: RTRS

Brčko- Obilježene 23 godine Prve posavske brigade (VIDEO)

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća, molitvenim minutom ćutanja i polaganjem vijenaca kod Spomenika srpskim braniocima Brčkog, danas je Udruženje veterana BORS u Brčkom obilježilo 23 godine od formiranja Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske.
Brčko - parastos - Foto: RTRS
Brčko - parastosFoto: RTRS

Predsjednik Boračke organizacija Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je neriješen status demobilisanih boraca ponajveći problem sa kojom se još suočava Boračka organizacija u Srpskoj, kao i u distriktu Brčko.

"Nismo zadovoljni statusom demobilisanih boraca. Predsjedništvo BORS-a nedavno je iniciralo pitanje rješavanja teškog statusa nezaposlenih demobilisanih boraca tako što će im biti isplaćivan redovan mjesečni borački dodatak", naveo je Savčić.

Podsjećajući na herojski put Prve posavske brigade koja je, kao jedna od tri najbolje brigade u Vojsci Republike Srpske, odlikovana Ordenom Nemanjića, predsjednik Udruženja veterana BORS u Brčkom Živan Ilić rekao je da se u njenim redovima borilo 7.000 boraca, te da je kraj rata ova jedinica dočekala bez 437 svojih pripadnika.

Na svečanosti ispred Spomenika braniocima Brčkog pročitano je pozdravno pismo učesnicima skupa prvog ratnog komandanta Prve posavske brigade Pavla Milinkovića.

"Hvala vam što danas nosite osmijeh na licima i kada srce puca", poručio je u pismu Milinković saborcima.

Skupu u Brčkom prisustvovalo je više stotina građana i demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske, a nakon svečanosti kod Spomenika, u hotelu "Јelena" organizovan je ručak za zvanice i prigodan program.