latinica  ћирилица
20/05/2015 |  21:18 | Autor: RTRS

"Hotel Kosovo" na Teatar festu (VIDEO)

Drugog dana, u takmičarskoj konkurenciji Teatar festa "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu RS, predstavilo se Narodno pozorište iz Prištine predstavom "Hotel Kosovo", reditelja Nanada Todorovića.
Teatar fest - Foto: RTRS
Teatar festFoto: RTRS

Predstava "Hotel Kosovo" govori o tragičnom putu Dobrivoja, povratnika na Kosovo i Metohiju, koji je u izbjegličkom kampu u Kraljevu odustao od namjere da sebi oduzme živbot i sa radošću odlučio da se poslije petnaest godina prognanstva vrati svojoj kući.

U formi mjuzikla, ova predstava na duhovit način priča tragičnu priču o običnom čovjeku, a akcenat je na netrpeljivosti između Srba i Albanaca i odnosu pravoslavne i muslimanske vjerske zajednice prema istim problemima. Nije zanemaren ni odnos međunarodne zajednice, tačnije uloga američkog ambasadora u kosovskim pitanjima, koji je prikazan kao arogantni i narcisoidni ljubitelj zabave.

Radnja je smještena u poslijeratni životni ambijent Kosova i govori o brojnim dramatičnim problemima sa kojima se susreće povratnik Dobrivoje, koji, po svemu sudeći, može biti bilo ko od desetine hiljada prognanih i raseljenih Srba, rekao je operativni direktor Narodnog pozorišta iz Prištine, Predrag Radonjić.