latinica  ћирилица
20/05/2015 |  22:04 | Autor: B92

ABA 80 odsto u rukama klubova

Na sastanku predstavnika klubova ABA lige sa rukovodstvom tog takmičenja jednoglasno je usvojen nacrt Društvenog ugovora.

Po novom ugovoru, 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova, a ostatak preduzeću ABA Sidro d.o.o.

Međutim, taj dogovor je u suprotnosti onom koji je postignut na sastanku u Beogradu sredinom aprila, kada je rečeno da će kompletna vlasnička i upravljačka struktura biti u rukama klubova.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) tražila je upravo takve promjene da bi povukla nepriznavanje ABA lige, a kao što je B92 prošle nedjelje najavio, rukovodstvo ABA lige nije poštovalo dogovor. To se vidi u tome da 20 odsto vlasništva regionalnog takmičenja ostaje u rukama preduzeća Sidro d.o.o. koje su do sada vodili Roman Lisac, Radovan Lorbek, Јosip Bilić, Danko Radić, Boža Milićević i Zmagoslav Sagadin.

Sastanku koji je održan u Ljubljani prisustvovali su predstavnici devet klubova – Igokee, MZT Skoplja, Krke, Zadra, Olimpije, Cibone, Cedevite, Budućnosti i Partizana, rukovodstvo ABA lige/ABA Sidra d.o.o, predstavnici renomirane kompanije "Deloitte", kao i predstavnici advokatske kancelarije "Zdolšek" koja će u najkraćem mogućem roku sastaviti i pripremiti sve neophodne dokumente za potpisivanje novog Društvenog ugovora. Odsutni su bili predstavnici tri od četiri srpska kluba u ABA ligi – Crvene zvezde, Mega Leksa i Metalca.

"Novi Društveni ugovor podrazumijeva promjenu vlasničke i upravljačke strukture preduzeća ABA Sidro d.o.o. Na inicijativu klubova prema nacrtu novog Društvenog ugovora većinski deo (80 odsto) vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova.

Zbog takmičarskih obaveza svoje odsustvo opravdali su Crvena zvezda Telekom, Metalac Farmakom i Mega Leks biće pismenim putem biti obaviješteni o detaljima jednoglasno usvojenog nacrta novog Društvenog ugovoru preduzeća ABA Sidro d.o.o.

Dogovor je potpisan od strane svih prisutnih klubova i ABA Lige, stoji u saopštenju ABA lige.

FIBA je, inače, u međuvremenu poslala novi prijedlog za formiranje Јadranske lige u kojem se klubovima nudi veći broj deonica, glasova i profita u novoj kompaniji.