latinica  ћирилица
20/05/2015 |  22:36 | Autor: BETA

Mond i BBC: Imigranti preko Srbije u EU, džihadisti preko Libije

Ilegalni imigranti za 1.600 evra preko Makedonije i Srbije višednevnim pješačenjem stižu krijumčarskim kanalima u Mađarsku, dok Islamska država svoje džihadiste preko Libije ubacuje u brodove koji nastoje da se dokopaju obala Italije.
Beograd: Imigranti iz Sirije - Foto: SRNA
Beograd: Imigranti iz SirijeFoto: SRNA

Ovo navode francuski Mond i britanski radio BBC uoči sutrašnjeg zasjedanja ministara inostranih poslova i odbrane Evropske unije, koji treba da utvrde vojne pomorske mjere za uništavanje brodova kojima krijumčari ilegalno prebacuju glavninu imigranata s libijskih obala u Evropu.

Evropski ministri će se dogovoriti i o koracima za razbijanje mreža organizovanog kriminala, zapljenu imovine krijumčara i opsežnim mjerama za hapšenje organizatora prelaska ilegalnih imigranata u EU, u saradnji s balkanskim, afričkim i zemljama Bliskog istoka.

BBC je prenio izjavu koja je izazvala uzbunu u evropskim vladama, člana libijske vlade u Tobruku, Basita Haruna da ekstremisti ID, koji su osvojili dijelove Libije i sjevera Afrike, u brodove s ilegalnim imigrantima ubacuju svoje džihadiste sa ciljem da pripreme terorističke napade u EU.

To se poklopilo s ranijim takvim saznanjima obavještajnih službi članica EU i agencije za nadzor spoljnih granica Unije Fronteks.

Mond u izvještaju svog reportera, koji se ilegalnim doseljenicima putovao od Turske i Grčke, pa preko Makedonije i Srbije do Mađarske, prenosi svjedočenja izbjeglica mahom iz Sirije i Avganisana koji su ispričali da, ukoliko uspiju da se dokopaju Atine ili Soluna, vodičima moraju da plate po 800 evra za tajne prelaske preko Makedonije, isto toliko preko Srbije i, konačno, tu svotu i za obezbjeđen prolazak kroz Mađarsku - sa konačnim ciljem da stignu do Njemačke i Velike Britanije.

Reporter je prikupio i svjedočenja mnogih ilegalnih imigranata, kao i tvrdnje grčkih policajaca i dobrovoljaca koji zbrinjavaju izbjeglice, da su ih na putu kroz Makedoniju napadale i pljačkale bande i mafijaške grupe. Najčešća ruta za imigrante je turska luka Bodrum i prelazak čamcima dvije milje noću do grčkog ostrva Kos, a odatle brodom za Pirej.

One izbjeglice koje imaju novca, a to znači da su prodali sve što imaju u Siriji, Avganistanu, Iraku, Pakistanu, mogu odabrati najmanje opasnu varijantu, a to je da plate po 4.000 evra za lažne pasoše i avionsku kartu za neku prestonicu EU, mada je to u posljednje vrijeme postalo veoma teško, jer su njemački policajci došli na atinski aerodrom i zajedno s grčkim kolegama provjeravaju identitet putnika - navodi reporter Monda.

Kako se ukazuje, onda ostaje varijanta da se iz grčkih luka Patras i Igumenica za po hiljadu evra po izbjeglici dođe brodom do Italije, ali je i tamo u sklopu operacija Fronteksa, isto kao u Atini, nadzor jako zaoštren. Otud je mahom ostala jedino mogućnost, a nju pokušava da iskoristi većina imigranata, da pređu Zapadni Balkan pješke, a to znači iz Grčke, preko Makedonije i Srbije dođu u Mađarsku, rekli su imigranti.

Ipak, dodaju, moguće je odabrati i sasvim bezbjedno putovanje, a to znači da platiš po sedam i po hiljada evra po odrasloj osobi i 4.500 za svako dijete i onda se organizuje put kolima. Ali tu ostaje da se sprovodniku zaista vjeruje, a mnogo je više sumnji, da će se toliki izdaci isplatiti.

Ali mnogobrojna su svjedočanstva i o napadima na imigrante kad uđu u Makedoniju, gdje izbjeglice bivaju pretučene i opljačkane i nerijetko vraćene preko granice u Grčku.

Sirijske izbjeglice koje kod sebe imaju više novca, su Mondovom reporteru ispričale da su ih u Makedoniji "od mafije iznajmljeni Avganistanci" napali, prijetili noževima, uzeli im novac, vrijednosti, cipele i telefone, dok makedonska policija to nije htjela da spriječi.

Grčki policajci tvrde da albanska mafija u Makedoniji sve više nastoji da preuzme nadzor, odnosno pljačku imigranata, a to potvrđuju i svjedočenja izbjeglica i samih sprovodnika koji dodaju i da su Slavo-Makedonci ti koji traže od sprovodnika da rade samo za njih, dakle da dijele novac i ono što se uzme pljačkom. U Makedoniji krijumčari imaju skrivena odmorišta za imigrante koji od pješačenja, zajedno s djecom, tamo stižu krajnje iscrpljeni, ako se plati 1.700 evra može se doći kolima do sela Lojane, što je okretnica za priliv izbjeglica na sjeveru Makedonije prema granici sa Srbijom.

Mond navodi više svjedočenja o transportu teretnim vozovima pod užasnim uslovima, a tri putanje priliva imigranata se spajaju u Lojanima - to su iz Grčke, Bugarske i Kosova - a u krijumčarenju se obrće više milijardi dolara.