latinica  ћирилица
21/05/2015 |  09:18 | Autor: SRNA

Čović: Povratnici sa ratišta stvaraju ambijent za terorizam

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović upozorio je da se više od stotinu građana BiH nalazi po ratištima u svijetu i da svojim povratkom stvaraju i mogući ambijent za nove terorističke aktivnosti.
Dragan Čović -
Dragan Čović

Čović je naveo da je situacija kada je riječ o terorizmu izuzetno složena, nerijetko zabrinjavajuća, i da se u BiH mora biti svjesno i ambijenta u svijetu.

Govoreći o bezbjednosnom aspektu u vezi sa posjetom pape Franje BiH, Čović je istakao da je siguran da će sve agencije koje se bave policijskom i obavještajno-bezbjednosnom aktivnošću raditi svoj posao krajnje profesionalno i da neće biti bilo kakvih problema.

On je za "Nezavisne novine" rekao da svi treba da se potrude da slika BiH koja će ići u svijet bude primjerena potrebama BiH i njenih ljudi, ali i samog tog događaja.

Kada je riječ o odnosima unutar Federacije BiH, Čović, koji je predsjednik HDZ-a BiH, naveo je da su federalni partneri zapali u krizu nakon što se vremenom odustajalo od dogovorenih rješenja, od kojih su neka izmjene Zakona o državnim službenicima i promjene nadzornih odbora u ključnim preduzećima.

On je podsjetio da je dogovorena hitna izmjena Zakona o državnim službenicima da bi mogli da budu raspisani konkursi za sve pomoćnike ministara na svim nivoima, za sve sekretare u ministarstvima i svim direkcijama u kojima to nije riješeno na mandatni period.

Čović je dodao da se vremenom, neshvatljivo, odustajalo od takvih rješenja.

On je naveo da je HDZ insistirao na izmjenama i upravljačkih struktura, i to da se prioritetno uradi u firmama kao što su "Eronet", "Aluminij", "EP Herceg Bosne", "Razvojna banka", "Hrvatske pošte".

"Iako smo više puta imali dogovor kako ćemo to ključno pitanje riješiti, već na prvoj sjednici Vlade FBiH neko se sjetio da tu tačku skine sa dnevnog reda", podsjetio je Čović.