latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:30 | Autor: SRNA

Predstavljanje rada muzeja iz Srpske u Briselu

Muzej Republike Srpske i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće od 25. do 27. maja u Briselu rad i planove za naredni period.
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej savremene umjetnosti Republike SrpskeFoto: RTRS

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture za kulturu Milica Kotur rekla je da su rezulatati rada dva muzeja impresivni, što će se sigurno pokazati i tokom prezentacije u Briselu.

"Svjesni smo činjenice da su muzeji najbolji promoteri naše kulture, našeg kulturnog nasljeđa, umjetnosti, savremenog stvaralaštva", rekla je Koturova, ističući da resorno ministarstvo podržava rad muzeja.

Ona je naglasila da je predstavljanje dva muzeja u Briselu važno kako zbog promocije Srpske, tako i međunarodne saradnje, posebno učešća u programu "Kreativna Evropa" kojim se jačaju kapaciteti domaćih institucija kulture u evropskim okvirima.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da će dva muzeja iz Srpske svoj rad u Briselu predstaviti zahvaljujući pozivu šefa Misije BiH pri EU Igora Davidovića.

"Delegacije oba muzeja će održati radne susrete sa visokim zvaničnicima Generalne direkcije za obrazovanje i kulturu i Generalne direkcije za susjedstvo i proširenje Evropske komisije", rekla je Vujkovićeva.

Ona je dodala da će, osim radnih sastanaka o temi saradnje u okviru Programa EU "Kreativna Evropa", u prostorijama Misije BiH pri EU u Briselu biti održana i prezentacija ove dvije institucije kulture za predstavnike evropskih institucija, ambasadore i članove diplomatskog kora.

"Ugovoren je i susret sa predstavnicima belgijske regije Valonija i rukovodstvom i kolegama prestižnog muzeja `Viktor Horta` u Briselu", istakla je Vujkovićeva.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić navela je da će se prezentacije rada muzeja zasnivati na video-prezentacijama samih institucija, njihovog istorijata i projekata koje realizuju.

"Kulturnom misijom želimo da razbijemo predrasude pojedinih ljudi koji o nama mnogo ne znaju", istakla je Puvačićeva.

Akcenat predstavljanja Muzeja savremene umjetnosti u Briselu biće na realizaciji Paviljona BiH na 55. Bijenalu u Veneciji, a Muzeja Srpske na "Zmijanjskom vezu" kao jedinom nematerijalnom kulturnom dobru sa ovih prostora uvrštenom na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Uneska.

Kao zajednički muzejski projekat u okviru budućih strateških planova izdvojiće se digitalizacija zbirki neophodna za muzejske institucije Srpske.