latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:43 | Autor: RTRS

Izborili Ligu 1, a ne daju im u elitu?

Ljubitelje fudbala širom Evrope obradovale su vijesti da su neki "mali" klubovi izborili svoje prmijerne nastupe u najjačim ligama svijeta.
Fudbaleri Gazelek Ažaksioa (FOTO: frenchfootballweekly.com) -
Fudbaleri Gazelek Ažaksioa (FOTO: frenchfootballweekly.com)

U Engleskoj Premijer ligi gledaćemo Bornmaut, u Italiji Kapri, u Njemačkoj Ingloštat.

Slična fudbalska priča mogla je biti ispričana i u Francsukoj.

Naime, kolo prije kraja Lige 2 Gazelek Ažaksio je uspio da izbori pravo za ulazak u elitu.

Međutim, kako sada stvari stoje ovaj "mali" klub neće naredne godine igrati u Ligi 1, jer ima nešto što se čelnicima Francuskog fudbalskog saveza ne sviđa, prenio je portal sportske.net.

Razlog za ovakav stav čelnika FFF možda leži u tome što je klub sa stadionom kapaciteta 2.885 mjesta iz korzikansskog grada Ažaksioa.

Regija u kojoj se nalazi Ažaksio je nezavisnija od ostalih dijelova Francuske i tema političkih i sportskih previranja, što je potvrdio i predsjednik FFF Frederik Tirije.

"Nezamislivo je da se toliko utakmica Lige 1 igra na tom području. Korzikanski fudbal je velika prepreka razvoju Lige 1, za mene postoji samo jedan Ažaksio. Šta više, moram da priznam da mi se ni njihovi dresovi nešto naročito ne sviđaju.", rekao je Tirije.

Prvi čovjek FFF je čestitao Gazaleku na uspjehu, ali istakao da jedan od problema kluba čini loša infrastruktura.

"Iza njih je nevjerovatna sezona. Doći do Lige 1 sa tako malim budžetom je sjajno. Ali, moramo biti iskreni zamislite Zlatana Ibrahimovića na stadionu 'Anž Kazanova'? pa to bi bilo isto kao da Mesi dođe da igra sa amaterima iz Buvea", dodao je on.

Upsrkos oštrim komentarima na izjave Tirijea, zabrana za sada ostaje na snazi, a mjesto korzikanskog kluba u elitnom rangu mogao bi da zamijeni Evijan, koji je da trebao ispastiu niži rang.