latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:15 | Autor: SRNA

NSRS usvojila nekoliko zakona (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji predviđa uvažavanje inicijativa za uvođenje mreže zdravstvenih ustanova, te dodatnog finansiranja domova zdravlja od lokalne samouprave.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske - Foto: Screenshot
Sjednica Narodne skupštine Republike SrpskeFoto: Screenshot

Ovim zakonom definisano je da Vlada osniva savjet za zdravlje, koji ima nadležnost da analizira stanje u oblasti zdravstvene zaštite i predlaže i podstiče donošenje mjera za unapređenje zdravstvene zaštite.

Usvojen je Zakon o stočarstvu, kojim se uređuje način držanja i zoohigijenskih uslova gajenja životinja, način donošenja i provođenja uzgajivačko-selekcijskog programa, te prometa gajenih životinja i genetskog materijala.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj, kojim se vrši redefinisanje ovlaštenja inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove, kao i inspektora u jedinicama lokalne samouprave u pogledu ovlaštenja.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o sistemu javnih službi, kojim je propisano da djelatnosti za koje se osnivaju ustanove mogu obavljati samo subjekti registrovani u skladu sa odredbama ovog zakona.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kojim se predviđa uvođenje jedinstvene elektronske aplikacije kod registracije preduzetnika.

Parlament Srpske usvojio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, kojim se proširuje obaveza plaćanja doprinosa na organe i druga pravna lica.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Strateški plan razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Republike Srpske od 2016. do 2020. godine, čiji su glavni ciljevi povećanje obima i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i obezbjeđenje stabilnosti dohotka poljoprivrednih proizvođača.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prekinuo je skupštinsko zasjedanje, dodajući da će termin nastavka sjednice, naknadno biti saopšten.