latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:46 | Autor: SRNA

Malešević na 12. Sveslovenskom saboru u Moskvi (VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Moskvi da Republika Srpska, kako vlast, tako i narod, podržava svaki poduhvat usmjeren na obnovu i jačanje jedinstva slovenskih naroda i zemalja.

Malešević, koji prisustvuje plenarnom zasjedanju 12. Sveslovenskog sabora u Moskvi, istakao je da će Srpska učiniti sve što je u njenoj moći da se saradnja u oblasti prosvjete i kulture razvija na dobrobit svih.

"Savršeno je jasno da nam je svima zajedno potrebna visoka samosvjest o zajedničkom porijeklu, istoriji i interesima u sadašnjosti i budućnosti, koje možemo istinski ostvarivati samo na velikom nasljeđu-samopregornoj borbi za istinu i pravdu za koje su stradali i naši preci", poručio je Malešević na Saboru.

On je naglasio da je dužnost svih, posebno onih koji rade na rukovodnim pozicijama, da mlade vaspitavaju u duhu ljubavi i bratstva, a da susret predstavnika svih slovenskih naroda vidi kao priliku da se o tim zadacima i iskustvima razgovara.

"U programima vaspitanja i obrazovanja, jednom riječju prosvjećivanja, kao i u kulturnoj politici u cjelini, na prvom mjestu u Republici Srpskoj je uvijek bilo sveto načelo čovječnosti, humanizam koji ne poznaje granice ma koje vrste. U tom radu postigli smo i određene rezultate, a naša glavna briga uvijek je bila i duhom i tijelom zdrava omladina", istakao je Malešević.

Na plenarnom zasjedanju 12. Sveslovenskog sabora, koji se od danas do 24. maja održava u Moskvi, Malešević učestvuje kao predstavnik Republike Srpske zajedno sa 400 delegata, predstavnika slovenskih zemalja.

U okviru sabora biće održana međunarodna konferencija "Oslobodilačka misija Crvene armije u Evropi /1944-1945/ i nacionalno-oslobodilački pokret u slovenskim zemljama", te obilježen Dan slovenske pismenosti i kulture.