latinica  ћирилица
21/05/2015 |  16:55 | Autor: TANЈUG

Putin: Intenzivirana vojna saradnja sa Irakom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas tokom razgovora s iračkim premijerom Hajder al-Abadijem u Moskvi, da se intenzivira vojna saradnja Rusije i Iraka.

Putin je rekao da su Irak i Rusija partneri dugi niz godina i da je u poslednje dvije godine bilateralni trgovinski promet desetostruko povećan.

"Irak je naš dugogodišnji i pouzdani partner u regionu. Uprkos svim poteškoćama u svjetskoj ekonomiji i teškoćama u regionu, naši odnosi se uspiješno razvijaju", rekao je Putin, a prenio Tass.

"Mada naša ukupna trgovinska razmjena nije velika, ona se u poslednje dvije godine udesetostručila", naveo je ruski predsjednik.

Putin je istakao da Rusija u Iraku sprovodi velike projekte u kojima učestvuju ruske kompanije, a da su te investicije procijenjene na milijarde dolara.

Putin je istakao i razvoj civilne, vojne i tehničke saradnje s Irakom, prenijela je ruska agencija.

Irački premijer je došao u posjetu Rusiji ranije danas, rekavši da je stigao uprkos upozorenjima "nekih snaga" da ne ide.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je uoči razgovora da je Rusija spremna da snabdije Irak oružjem u borbi te zemlje protiv radikalne Islamske države čiji su džihadisti prošle nedelje stekli još prednosti u Iraku i Siriji, prenio je Rojters.

Lavrov je rekao da će Moskva učiniti sve da pomogne vladi u Bagdadu u borbi protiv radikalnih snaga.

Islamska država je prošle nedelje zauzela grad Ramadi i to je bio najveći udarac za vladu u Bagdadu u poslednjih godinu dana, što svjedoči o slabosti iračke armije i ograničenim učincima vazdušnih udara koje vrše Sjedinjene Američke Države, navodi britanska agencija.

Snage Islamske države preuzele su jutros potpunu kontrolu nad sirijskim gradom Palmira ugrozivši tako artefakte od neprocenjive vijrednosti.

Ozloglašeni džihadisti koji su osnivali kalifat prošle godine na teritoriji Iraka i Sirije, prokrčili su put u Palmiru pješice, posle prodora na sjeveru grada. Palmira se nalazi na UNESKO-voj listi svjetske kulturne baštine i predstavlja pravu oazu sa ruševinama iz antičkog doba.