latinica  ћирилица
21/05/2015 |  22:21 | Autor: TANЈUG

Novi roman Svetislava Basare "Anđeo atentata"

Večeras je u Delfi kafeu u SKC-u premijerno predstavljen beogradskoj publici novi roman Svetislava Basare "Anđeo atentata", koji se u knjižarama pojhavio prije manje od mjesec dana, a već se štampa treće izdanje.

O djelu koje je četvrti Basarin roman objavljen prvi put kod "Lagune" (Gnusoba, Dugovečnost, Mein Kampf) koja je , inače, ponovo izdala neke od njegovih najboljih naslova iz prethodnog perioda (Fama o biciklistima, Ukleta zemlja, Looney Tunes, Napuklo ogledalo, Mongolski Bedeker i Srce zemlje) govorili su, pored autora, urednik Dejan Mihailović i pisac, novinar i knjižveni kritičar Muharem Bazdulj.

Mihailović koji je kao urednik potpisao i ostala četiri romana prvobitno štampana kod "Lagune" je konstatovao da je i ovoga puta, kao i svih prethodnih, imao malo posla i bilo je pravo zadovoljstvo sarađivati sa piscem koji je majstor svog zanata, a bilo je i puno smijeha, što je onaj kvalitet koji čitaoci najviše cijene.

"Ovoga puta, pisac je odabrao izazovnu temu (posthumne memoare prestolonasljednika nadvojvode Franca Ferdinanda poslije atentata koji je izvršio Gavrilo Princip) i to je izveo na svjež i intrigantan način sviojstven samo ovom piscu koji je majstor satire", rekao je Mihailović.

"Ferdinand sa one strane groba diktora svom posmrtnom sekretaru Ferdinandu Bertholdu svoje viđenje Sarajevskog atentata, njegovih uzroka i posljedica. Sa nepresušnim humorom i ironijom, Basara kroz sulud dijalog dvojice protagonista, obesmišljava stereotipna istorijska tumačenja i nudi svoju, umjetničku uvjerljivu sliku događaja koji su doveli do Prvog svjetskog rata. Ismijavajući slovensku aljkavost i ratobornost, koliko i germansku dekadenciju i oholost, on izlaže bespoštednoj poruzi podjednako velike i male narode u grotlu 20. vijeka", dodao je Mihailović.