latinica  ћирилица
22/05/2015 |  10:02 | Autor: SRNA

Mihailović: Srpske zvaničnike ne interesuju dokazane istorijske istine

Vojislav Mihailović, unuk rehabilitovanog komandanta Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića, izjavio je da ga nisu iznenadila negativna reagovanja na odluku iz Zagreba, koji je cvijećem i poljupcima dočekao Hitlerovu soldatesku, već onespokojile izjave nekih srpskih zvaničnika koji su ovu odluku doveli u pitanje.
Vojislav Mihailović - Foto: SRNA
Vojislav MihailovićFoto: SRNA

Vojislav Mihailović, koji je prije devet godina pokrenuo zahtjev za rehabilitaciju, rekao je da su sljedbenici titoizma, kao i hrvatski lobisti u Beogradu dovođenjem u pitanje odluke o rehabilitaciji prvo pokazali da ne poštuju sudstvo, ni državu Srbiju, niti generala Dražu - kao simbol srpskog otpora fašizmu.

- Novi "Nato partizani" olako bagatelišu i srpsku istoriju i srpsku oslobodilačku tradiciju i našu vojničku vlast i sve što nosi predznak srpski. Umjesto da rade na nacionalnom pomirenju i podižu naše samopouzdanje, oni svojim izjavama produbljuju rovove i ideološke podjele u srpskom rodu - ocijenio je Mihailović.

Prema njegovim riječima, pojedine srpske zvaničnike kao prave zatočenike religije titoizma ne interesuju ni već dokazane istorijske istine.

- Možda oni bolje znaju na čijoj je strani bio đeneral Mihailović od američkog predsjednika Harija Trumana, od vođe Francuskog pokreta otpora Šarla de Gola ili poljskog generala Sikorskog koji su ga svi odreda odlikovali za neizmjerni doprinos savezničkoj pobjedi nad nacizmom i fašizmom - rekao je Vojislav Mihailović.

On je naglasio da odluka o rehabilitaciji istovremeno oslobađa i iscjeljuje i da bi za Srbiju bilo veliko zlo ako se nad ovom istinom ne bi pomirila.

- A, istorija nas između ostalog uči da budućnost pripada onim koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti - zaključio je Mihailović.