latinica  ћирилица
22/05/2015 |  11:27 | Autor: SRNA

Štrahe: Srbiju ne uslovljavati Kosovom

Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe ocijenio je da se, s obzirom na rastući albanski ekstremizam, pitanje Kosmeta ne smije vezivati za nastavak puta Beograda ka EU, istakavši da kršenje međunarodnog prava na Kosovu predstavlja uzrok nestabilnosti u cijelom regionu
Hajnc Kristijan Štrahe - Foto: AFP
Hajnc Kristijan ŠtraheFoto: AFP

- Kosovo je protivno međunarodnom pravu proglasilo nezavisnost. Neophodno je pronaći rješenje, na čemu se ne radi, već se vrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost, a i uslovljava put ka EU tim pitanjem. To nije dobar i održiv put za miran razvoj Јugoistočne Evrope - rekao je Štrahe.

On je poručio da Srbija ne smije biti izložena pritisku, prenose beogradski mediji.

- EU ne smije od Srbije tražiti da prekine prijateljske odnose s Rusijom i da Moskvi uvede sankcije kao što se ne smije pritiskati i tjerati da odustane od poštovanja međunarodnog prava, kada je riječ o Kosovu - smatra Štrahe.

Govoreći o aktuelnim događajima u Makedoniji, Štrahe je ocijenio da rastući albanski ekstremizam krije veliki konfliktni potencijal.

- Vidjeli smo teroristička djelovanja na teritoriji Makedonije iza kojih se pretpostavlja da stoji velikoalbanska ideja. Evropska politika to mora jasno i najžešće osuditi, kao i zauzeti jasan stav. U Makedoniji se vidi da iza konflikta stoje i geostrateški interesi - zaključio je Štrahe.