latinica  ћирилица
22/05/2015 |  13:01 | Autor: SRNA

Dvor: Banijska demokratska stranka protiv odlaganja otpada

Banijska demokratska stranka iz Dvora u Hrvatskoj pozvala je danas načelnika ove opštine da hrvatskom Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu bezbjednost i Vladi Hrvatske hitno dostavi negativno mišljenje građana ove lokalne zajednice o pitanju odlaganja nuklearnog otpada.

U saopštenju za javnost Banijske demokratske stranke navodi se da je na tematskoj sjednici Opštinskog vijeća, koja je održana 22. aprila, usvojen zaključak prema kojem se odbija izgradnja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada i traži se da se o tom pitanju izjasne građani, te napominje da po tom pitanju opštinska vlast nije učinila ništa.

"Iste stranke koje opstruišu donošenje konačne odluke u Opštinskom vijeću glasale su u Saboru za nuklearni otpad u Dvoru, pa je opravdana bojazan stanovništva da će odlagalište, ipak, biti izgrađeno", dodaje se u saopštenju.

Banijska demokratska stranka pozvala je stanovnike na protestno okupljanje pod motom "Ne nuklearnom otpadu", koje je najavljeno za sutra od 16.00 časova u Dvoru.

Ukoliko i nakon toga ne bude reakcije opštinske vlasti, ova stranka će, kako navode, krenuti u prikupljanje potpisa za referendum o opozivu načelnika i Opštinskog vijeća.