latinica  ћирилица
22/05/2015 |  14:33 | Autor: SRNA

Beograd: Dodik i Vučić zakazali zajedničku sjednicu vlada RS i Srbije (VIDEO)

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića.
Sastanak - Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (arhiv) - Foto: SRNA
Sastanak - Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (arhiv)Foto: SRNA

Vučić je s predsjednikom RS Miloradom Dodikom razgovarao o unapređenju saradnje između Srbije i RS, posebno u sferi ekonomije, saopštila je vladina Kancelarija za odnose s medijima.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će uskoro biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske. "Uskoro zajednička sednica dviju vlada", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu. Dogovoreno je da sjednica bude održana do kraja juna.

Predsjednik Vlade Srbije, negirao je juče da se na putu evropskih integracija, Srbiji postavlja uslov da treba smanjiti nivo odnosa s Republikom Srpskom, navodeći da do sada nikome nije palo na pamet da mu nešto slično kaže.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o spekulacijama da Srbija na putu ka EU treba da smanji nivo odnosa sa Srpskom, niti o referendumu planiranom za 2017. godinu, ako Srpskoj ne budu vraćene nadležnosti.

"Koliko mogu da vidim i osjetim, ti odnosi su sve bolji i ne bi trebalo nikome da smetaju, jer se odvijaju u okviru Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i Srpske", rekao je Dodik novinarima u Beogradu poslije sastanka sa Vučićem.

On je istakao da u vezi sa tim nema ništa skriveno, te dodao da je Srbija i ranije iskazivala da poštuje teritorijalni integritet BiH i Republiku Srpsku kao sastavni dio BiH.

"Nema ništa drugačije od onoga što, recimo, radi Turska. Turska čak neprimjereno pomaže isključivo Bošnjake u BiH i niko se ne okreće na tu vrstu pažnje", naglasio je Dodik.

Dodik je ocijenio da su odnosi Srbije i Srpske dobri i korektni i da sve ono što se dogovori bude i realizovano.

"Da li je neko isfrustriran ili želi neku koncepciju provoditi, to je stvar spekulacija", rekao je Dodik, navodeći da inače ima previše spekulacija u regionu o pokušajima destabilizacije.

On je naveo da je procjena da je bezbjednost u Srpskoj dobra, da nisu ugroženi nacionalni i međunacionalni odnosi, kao i da se Srpska uspješno bori protiv svih oblika kriminala, pa i terorizma, te da je jedna od vidljivijih članica antiterorističke koalicije u regionu.

Predsjednik Dodik naveo je da Srpska ne oklijeva da se bori u multilateralnim akcijama protiv bilo kakvih oblika kriminala, odakle god dolazio, što je potvrdila i jučerašnja akcija.

"Možda postoji određeno nezadovoljstvo navodnim konceptima koji nisu realizovani oko unitarizacija BiH, ali to pripada onima koji su frustrirani zbog toga", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ne može da obezbijedi ništa drugo, osim Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ako bi mi danas ponudili ono što je potpisano u Dejtonskom sporazumu na ponovnu verifikaciju, spreman sam da potpišem ponovo taj sporazum sa tekstom i slovima kako je tamo izvorno napisano. Prema tome, toliko o tome koliko mi želimo da rušimo", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su mnogi političkim nasiljem, prije svega, međunarodni predstavnici, namećući zakone bez ikakvog pravnog osnova, derogirali pravni, politički i ustavni sistem BiH i razgradili ga, te nametnuli nove institucije koje po Ustavu ne postoje.

"I sada postoji jedan čitav proces koji bi promijenio Ustav BiH sa namjerom da legalizuje to nasilje koje je ranije učinjeno. Mi smo brana tome i vjerovatno zbog toga ponovo dobijamo etiketu `loših momaka`", rekao je Dodik, navodeći da je on navikao da bude "loš momak" za neke neostvarene ambicije.

Dodik je rekao da mu je najvažnije da štiti interese svog naroda kojeg predstavlja, svoje političke opcije i Republiku Srpsku, koju neizmjerno voli i za koju se bori.

"Pritisak, što se mene tiče, ne prolazi! Bio sam izložen pritiscima u kontinuitetu. Stoga, ni neka nova vrsta pritiska koja bi došla samo može da bude kontraproduktivna", poručio je predsjednik Srpske.