latinica  ћирилица
22/05/2015 |  16:19 | Autor: SRNA

Brisel i bivše sovjetske države dogovorile deklaraciju

Lideri EU i šest bivših sovjetskih republika završili su danas samit u Rigi zajedničkom deklaracijom o nastavku "Istočnog partnerstva", uprkos razmimoilaženjima o glavnim pitanjima.

Ističući kako je prethodni sastanak prije 18 mjeseci u Viljnusu izazvao istočno-zapadnu konfrontaciju sa Rusijom u tekstu se pominje i rusko pripajanje Krima prošle godine na način koji je bio zadovoljavajući i za Јermeniju i za Bjelorusiju.

Predsjedavajući samita Donald Tusk telefonirao je predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu kako bi ga umirio zbog dijela u deklaraciji koji se odnosi na sukob sa Јermenijom u vezi sa regionom Nagorno-Karabah.

Sam Tusk je na konferenciji za novinare odbacio sve razlike, rekavši da je pozvao predsjednika Alijeva u vezi sa različitim pristupom EU bivšim sovjetskim državama.

Tusk, koji je predsjednik Evropskog savjeta, istakao je da nije bilo sukoba sa Azerbejdžanom, većinski muslimanskom, naftom bogatom državom na Kaspijskom moru.
"Azerbejdžan želi da ojača saradnju sa EU", rekao je Tusk.

Od šest zemalja istočnih partnera Ukrajina, Gruzija i Moldavija žele bliže veze sa EU, Azerbejdžan slijedi više neutralnu liniju, dok su Јermenija i Bjelorusija više na liniji sa Moskvom.