latinica  ћирилица
22/05/2015 |  16:46 | Autor: TANЈUG

Slovenija zabrinuta zbog miting italijanskih neofašista

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas "veliku zabrinutost" zbog najavljenog mitinga italijanske ekstremne desnice koja će uz samu granicu sa Slovenijom, u italijanskoj Gorici, sutra proslaviti ulazak Italije u Prvi svjetski rat, navode lokalni mediji.

Reagovao je i slovenački premijer Miro Cerar ocjenom da se radi o "nedopustivom okupljanju neofašista".
 Miting koji priprema neofašistička organizacija "Kaza Pound" u gradu nedaleko od slovenačke Nove Gorice je, poručio je predsjednik vlade, neprimjerena i nedopustiva demonstracija.
 Cerar je izrazio bojazan da bi događaj mogli obilježiti i incidenti, s obzirom da su  kontramiting najavile neke slovenačka i italijanska antifašistička udruženja i jer su neofašisti najavili mogući marš do obližnje granice sa Slovenijom.
 Premijer je istakao da je na sastanku u Rigi o problematičnom okupljanju neofašista razgovarao i sa italijanskim kolegom Mateom Rencijem i da su se slovenački organi reda pripremili za svaku eventualnost i spremni su da spreče moguće izgrede.
  Slovenačko Ministarstvo preciziralo je da je zabrinutost zbog skupa prenijelo italijanskoj strani na državnom i lokalnom nivou, jer je "provokativni skup neofašista pripremljen upravo u regiji gdje je pod fašizmom jako trpjelo i italijansko i slovenačko stanovništvo.
  "Vjerujemo da će se italijanske vlasti, koje su za miting dale dozvolu u skladu sa svojim zakonodavstvom, pobrinuti da se to okupljanje ne proširi na slovenačku stranu", upozorili su iz Ministarstva spoljnih poslova i poručili da će i dalje pažljivo pratiti događaje verzane za miting ekstremno desničarskog udruženja, koje neki nazivaju i fašističkim.