latinica  ћирилица
22/05/2015 |  16:57 | Autor: TANЈUG

Amerikanci bi da u BiH uzgajaju GMO šljive

Američko ministarstvo poljoprivrede namjerava da u Bosni i Hercegovini podigne ogledni zasad šljive "hanisvit", najavila je danas predstavnica tog ministarstva Linda Eilks u razgovoru sa ministrom poljoprivrede Federacije BiH Šemsudinom Dedićem, koji je podsjetio da zakon zabranjuje oglede sa genetski modifikovanim organizmima.

U razgovoru o naučno-istraživačkoj saradnji na području istraživanja sorti i unapređenja proizvodnje šljive u BiH, Eilks je upoznala Dedića da američko ministarstvo poljoprivrede, u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i uz podršku projekta FARMA, namjerava da u BiH podigne ogledni zasad sadnica sorte šljive "hanisvit".
 Tu sortu, koja je otporna na virus šarke, proizvela je Američka služba za istraživanja u poljoprivredi u saradnji s francuskim institutom INRA, izjavila je Eilks, napominjući da su "ogledi te sorte uspješno izvršeni u nekoliko zemalja Evropske unije".
 Zahvalivši se na zanimanju američkog ministarstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u BiH, Dedić je istakao da BiH ima dugu tradiciju gajenja šljive zahvaljujući veoma povoljnim agro-ekološkim uslovima, uz sve potrebne konkurentske prednosti - od dobrog kvaliteta šljive i niskih troškova proizvodnje do mogućnosti izvoza koji stalno raste zbog povećane međunarodne potražnje za tom kulturom. 
 BiH trenutno zauzima 15. mjesto na svjetskoj listi proizvođača šljive, rekao je Dedić i najavio da će resorno ministarstvo podržati daljnji razvoj te proizvodnje, kako bi dodatno poboljšali poziciju na tržištu.
 On je rekao da će se to ostvariti prvenstveno uvođenjem modernih tehnologija kultivacije, ali i sorti otpornih ili tolerantnih na virusno oboljenje "šarka", koje prijeti pri podizanju novih zasada šljive sa zdravim i kvalitetnim sadnim materijalom. 
 Po Zakonu o genetski modifikovanim organizmima, u BiH je zabranjena upotreba organizama i proizvoda od GMO, podsjetio je Dedić i naglasio da ne postoje zakonske pretpostavke za uvođenje genetski modifikovanih sorti poljoprivrednih kultura u BiH. 
 "Imajući u vidu da relevantni zakon ostavlja vrlo malu mogućnost za podizanje ogleda s GMO organizmima, a budući da za sada ne postoje uslovi za strogo kontrolisani uzgoj takvih organizama, Ministarstvo s velikim oprezom pristupa ovom pitanju", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.
 Nadležni su istakli da imaju namjeru "da grade imidž zemlje koja proizvodi zdravu organski proizvedenu hranu bez GMO".