latinica  ћирилица
22/05/2015 |  19:02 | Autor: TANЈUG

ID preuzela odgovornost za napad na džamiju u S.Arabiji

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za današnji napad na šiitsku džamiju na istoku Saudijske Arabije u kojoj je poginulo najmanje 30 osoba, saopštila je američka grupa za monitoring SITE na svom Tviter nalogu.

ID je navela da je napad izvršio bombaš-samoubica Abu Amar al-Nadži tako što je aktivirao pojas sa eksplozivom i ubio ili ranio 250 ljudi, prenio je Rojters.

Ovo je bio prvi napad na šiite u Saudijskoj Arabiji od novembra prošle godine kada je osam osoba ubijeno tokom vjerske proslave, takođe na istoku zemlje.

Јedan od svjedoka je naveo da je u džamiji u selu Kadih odjeknula snažna eksplozija i da je, prema njegovoj procjeni, najmanje 30 ljudi poginulo. Kako se navodi, u džamiji je bilo 150 osoba. 
 

Na društvenim mrežama objavljena je i fotografija tijela mladića za kog se vjeruje da je izveo samoubilački napad.
Rojters navodi da bi ovaj napad mogao da produbi jaz između sunita i šiita u Zalivu, gde su tenzije sve veće tokom višenedjeljne operacije koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, protiv šitskih pobunjenih Huta u Јemenu.
 

Istovremeno u Јemenu je u Sani eksplodirala bomba u džamiji Huta. Ranjeno je 13 osoba, a odgovornost za napad je, takođe, preuzela Islamska država.