latinica  ћирилица
23/05/2015 |  19:45 | Autor: RTRS

Građani Dvora na Uni protiv odlaganja nuklearnog otpada (VIDEO)

Nastavlja se bitka protiv odlagališta nukleranog otpada predviđenog na samoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Dvor na Uni - protesti - Foto: RTRS
Dvor na Uni - protestiFoto: RTRS

 
U Dvoru na Uni u susjednoj Hrvatskoj održan je protest građana protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na lokaciji kasarne Čerkezovac.

Građani opštine Dvor na Uni, ali i susjednih hrvatskih opština u pograničnom pojasu, rekli su odlučno NE odlagalištu nuklearnog otpada u neposrednoj blizini svojih kuća, jer strahuju za zdravlje članova porodica. Protestni skup u Dvoru organizovali su grad Petrinja i dvorski Štab za sprečavanje odlaganja radioaktivnog otpada, dok načelniku Dvora nije bilo dozvoljeno da se obrati građanima. 

„Ne želimo da živimo uz odlagalište nuklearnog otpada“, sa protestnog skupa poručili su građani Dvora na Uni i susjednih opština u Hrvatskoj.
Strahuju od radiološke i nuklearne katastrofe, oboljenja, kontaminirane vode i zemlje.

"Radi te omladine da mogu živjeti normalno, bez ikakvih problema" kaže Stevo Tepšić, mještanin opštine Dvor na Uni.

"Ako stavimo na vagu zdravlje i novce koji se nama nude, svako će odabrati zdravlje", naveo je odbornik Branislav Јoka.

"Stajalište naroda ovdje je -NE nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori općenito", kaže organizator protesta Anita Kolarac.

Nakon protesta, mogao bi uslijediti referendum. Glas naroda stići će na adrese svih nadležnih hrvatskih institucija.

"Nemaju budućnost po onima koji su daleko od srca vodili politiku iz Zagreba i pokazali da je Hrvatska do Kupe, a ne do Une",  kaže gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Iako je protest organizovan u centru Dvora, načelniku ove opštine organizatori nisu dozvolili da se obrati građanima. Navodno, sve zbog prostornog plana iz 2007. godine kojim je Trgovska gora navedena kao jedna od lokacija za otpad.

"Građani opštine Dvor i opština misle isto po ovom pitanju. Ovo je skupljanje jeftinih političkih poena", kaže načelnik opštine dvor na Uni Nikola Arbutina.

Od centra hrvatske opštine Dvor potencijalno odlagalište udaljeno je svega 2, 5 kilometra. Od Novog Grada u RS, još manje, svega dva.

Resorno ministarstvo Srpske zatražilo je od Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost da izvrši mjerenja eventualne radijacije tla i vazduha na području Novog Grada.

TO12 "Potvrđeno je da nema sada površinske radio aktivnosti, jer su stanovnici već mislili da se nešto odlaže. Znači, stanovcnici mogu biti mirni, nema ništa tu. Od ministra Republike Hrvatske smo dobili jedan odgovor da još Republika Hrvatska nije počela postupak strateške procjene uticaja na okolinu", navela je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske.

Hrvatska se obavezala da će poštovati prekogranični uticaj na drugu zemlju o čemu će javnost biti blagovremeno informisana, poručila je ministarka Srebrenka Golić.