latinica  ћирилица
23/05/2015 |  20:13 | Autor: RTRS

Školske ekskurzije, put preko Makedonije siguran? (VIDEO)

Iako je prošlo tek nekoliko dana od nemira u Kumanovu, autobusi puni srednjoškolaca koji su se zaputili na ekskurziju u Grčku ne izbjegavaju da do mora dođu upravo preko Makedonije.
Ekskurzije - Foto: RTRS
EkskurzijeFoto: RTRS

 Iz policije Srpske, ipak, upozorenje da, iako je teško procijeniti koliko je taj put bezbjedan, treba imati u vidu da je u pitanju zemlja visokog rizika.

Iako je policija Srpske to preporučila, jer, kako kažu, opreza nikad dosta, maturska putovanja do Grče i dalje su najčešća preko Makedonije. Iz aktiva direktora škola poručuju da bezbjednost učenika i profesora nije upitna. Prije polaska na put konsultuju se, kažu sa nadležnim institucijama u zemljama kroz koje prolaze. 

 Autobus sa oko 260 banjalučkih gimnazijalaca juče je oko 17 časova put Grčke krenuo preko Makedonije. Direktor ove škole smatra da nije bilo razloga da se putuje bugarskim cestama.

 "Јedino što se moglo primijetiti u blizini Kumanova, tj.na ulasku u Makedoniju nekoliko dugih cijevi i to je sve što je potsjećalo na neku vanrednu situaciju. Nikakvih drugih momenata specifičnih nije bilo'', kaže Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije u Banjaluci.


Tehnička škola ipak je neposredno nakon nemira u Kumanovu na ekskurziju u Grčku svoje đake vozila na bugarsku granicu, iako su imali potvrdu bezbjednosti. Kući su se vratili danas - preko Makedonije.

"Bez problema. Situacija je uredna, normalizovan je saobraćaj, sve se odvija normalno i nema nikakvih problema. Ono što je djeci lakše je preko Makedonije put je kraći za nekoliko sati i bolji je'' navela je Kristina Mrđa, predsjednik Aktiva direktora.
 Osim toga, procedura na makedonskoj granici je jednostavnija od evropske u Bugarskoj. Turističke agencije za sada svojim autobusima ne mijenjaju rutu, jer je, kažu, bezbjednost na zadovoljavajućem nivou.

TO3 MIRЈANA ŠOLAЈA Turistička agencija iz Bijeljine
,"Niš, Skoplje i izlazi se na Solun. Ukoliko bude problema, trasa će se menjati na Bugarsku'', istakla je Mirjana Šolaja, Turistička agencija iz Bijeljine. 

 I dok se kreću kroz zemlju pojačanog rizika, kakva je Makedonija, autobusi iz Srbije i Srpske ne bi trebalo da ističu obilježja ovih zemalja, kako ne bi provocirali albansko stanovništvo u Makedoniji, savjetuju u policiji Srpske.

"Pogotovo u kontekstu sa ovim događajima u Kumanovu, a slična događanja se dešavaju na jugu Srbije. Oprez nije na odmet, ne terba se kretati na tom području noću pogotovo i ne treba isticati nekakv znamenja koja mogu da ugroze đake'' kaže  Gojko Vasić, direktor policije Republike Srpske.

 Podsjetimo, juče je u Končulju, mjestu naseljenim pretežno albanskim stanovništvom, kamenovan autobus sa srpskim studentima prištinskog univerziteta. Niko od 25 studenata nije povrijeđen.