latinica  ћирилица
24/05/2015 |  08:20 | Autor: RTRS

Švedska pobjednica Evrosonga, Srbija deseta (FOTO i VIDEO)

Sinoć je u Beču održano finale najgledanijeg muzičkog takmičenja na svijetu. U finalu se predstavilo 27 zemalja, što je svojevrstan rekord na Pjesmi Evrovizije , a pobijedio je predstavnik Švedske, Mans Zelmerlov, sa pjesmom "Heroji".
Mans Zelmerlev i pjesma "Heroes" donijeli Švedskoj pobjedu na 60. „Pjesmi Evrovizije“ - Foto: EBU
Mans Zelmerlev i pjesma "Heroes" donijeli Švedskoj pobjedu na 60. „Pjesmi Evrovizije“Foto: EBU

I prije zvaničnog kraja saopštavanja glasova, postalo je očigledno da je Švedska pobjednica ovogodišnje Evrovizije. Drugo mjesto zauzela je Rusija, a treće Italija. Ovo je, inače, bila jubilarna 60. po redu Evrovizija, a održana je pod sloganom "Gradimo mostove". 

Pravo glasa imali su gledaoci iz svih 40 zemalja učesnica, uključujući i one koje nisu uspjele da se plasiraju u veliko finale. Švedska je 55 puta učestvovala na takmičenju za pjesmu Evrovizije, a ovo je šesti put da je osvojila prvo mjesto.

Srpska Adel, Bojana Stamenov, svojim nastupom podigla je "Štathale" na noge i našla se na desetom mjestu.

Bojana Stamenov

Evropskoj uniji javnih emitera (EBU) uručen je Ginisov sertifikat za Evrosong, kao godišnje televizijsko muzičko takmičenje sa najdužim stažom, koje je obilježilo 60 godina postojanja. I ne samo najdužim, možemo reći da je Evrosong i najgledanije svjetsko muzičko takmičenje, koje prati milonski auditorijum. Držeći se ovogodišnjeg slogana, Evropa je prvi put pozvala Australiju da učestvuje na Pjesmi Evrovizije, a njihovog predstavnika pratilo je i mnoštvo obožavalaca. Iako je na Evrosong došao bolestan, ponijela ga je pozitivna atmosfera.

- Mislim da me je ugrizla evrovizijska buba. Sam boravak u dvorani i osjećaj te energije je predivan - rekao je predstavnik Australije Gaj Sebastijan.

Ne samo izvođači, i fanovi su se odlično zabavljali, bez obzira na to da li je njihova zemlja ušla u finale. Tako je i  predstavnica Srbije Bojana Stamenov stekla simpatije i podršku brojnih obožavalaca.

- Јutros se ova lijepa dama pojavila bez imalo šminke. Bilo je divno upoznati je i malo proćaskati s njom. Rekli smo joj da joj želimo svu sreću. Tako da smo svi kao velika porodica. Čak i ako Norveška nije stigla do finala, mi pripadamo Evroviziji - rekla je Sisel Dal, koja je doputovala iz Norveške na finale Evrosonga.

Evrosong, rezultati glasanja

Što se tiče ostalih učesnika iz regiona, predstavnik Crne Gore Nenad Knežević Knez bio je na 12. mjestu, dok su predstavnici Slovenije zauzeli 14. mjesto. Bosna i Hercegovina i Hrvatska ove godine nisu učestvovale, a Makedonija se nije plasirala u finale.

Na sljedećem Evrosongu, u Švedskoj, prema najavama voditelja, moguće je i učešće Kine, čiji su gledaoci ove godine pratili Pjesmu Evrovizije u direktnom prenosu.