latinica  ћирилица
24/05/2015 |  09:40 | Autor: Agencije

Horor u Maleziji- U grobnicama stotine tijela migranata

U Maleziji su pronađene masovne grobnice sa, kako se vjeruje, tijelima stotine migranata iz Mjanmara i Bangladeša, objavili su danas malezijski mediji.
Masovne grobnice u Maleziji - Foto: Getty Images
Masovne grobnice u MalezijiFoto: Getty Images

Malezijski ministar unutrašnjih poslova Zahid Hamidi potvrdio je danas postojanje masovnih grobnica migranata pošto su pronađena brojna tijela na sjeveru zemlje u blizini kampova trgovaca ljudima.

Policija je na dvije lokacije u sjevernoj malezijskoj pokrajini Perlis, na granici sa Tajlandom, pronašla 30 velikih grobnica u kojima se nalaze ostaci stotina ljudi, objavio je list Utusan Malezija.

List Star je objavio da je u samo jednoj masovnoj grobnici prije dva dana pronađeno skoro stotinu tijela.

Na lokaciji masovnih grobnica nalaze policijski komandosi i forenzički eksperti, a zasad nije poznato koliko ima tih grobnica, niti koliko je tijela pronađeno.

Prema riječima zvaničnika, nije jasno da li je riječ o tijelima Rohingjama, pripadnika muslimanske manjine iz Mjanmara.

Sjever Malezije se nalazi na putu kojim krijumčari dovode ljude u jugoistočnu Aziju brodom iz Mjanmara.

Većina tih izbjeglica su Rohingje, koji tvrde da su u Maleziji izloženi progonu, ali ima ih mnogo i u potrazi za poslom.

Ovog mjeseca je više od 3.000 migranata, uglavnom iz Mjanmara i Bangladeša, brodovima stiglo u Maleziju i Indoneziju, nakon što su neki od njih proveli više dana na otvorenom moru, jer nijedna zemlja nije htjela da ih primi.