latinica  ћирилица
24/05/2015 |  15:01 | Autor: Blic

SAD- Bijes bajkeri ne jenjava!

Raste napetost u SAD poslije ovonedjeljnog međusobnog tragičnog obračuna motociklista u teksaškom gradiću Vejko.
Obračun bajkera u Vejku (Teksas) - Foto: AP
Obračun bajkera u Vejku (Teksas)Foto: AP

U žiži su pripadnici grupa Anđeli pakla, Odmetnici, Bandidosi i Pagani.

Predviđanje DŽordža Roua, koji se ubacio u američki bajkerski klub Vagos i na osnovu tog iskustva napisao knjigu "Bogovi nedaća", počelo je da se ostvaruje nakon obračuna motociklista u Vejku. Pošto se policija umiješala u obračun dvije bande bajkera, konačan rezultat je bio devet mrtvih motociklista na parkingu ispred restorana "Tvin Piks". Bajkeri sada žele da se osvete policiji, a čuvarima reda prekipjelo je zbog bajkerskog terora.

Sekretarijat za javnu bezbjednost Teksasa upozorava na planove bajkera da, u znak odmazde, napadnu visokorangirane pripadnike policije, a kao moguće lokacije pominju se Ostin, El Paso, Dalas, Hjuston... Uz to, otkriveno je da sljedbenici Bandidosa, kluba bajkera, koji rade u vojsci snabdijevaju "bratstvo" granatama i eksplozivom.

Prohujala su vremena kada su, kao tridesetih godina, motociklisti u Americi dočekivani ovacijama. Poslije Drugog svjetskog rata u SAD se razvija supkutlura vezana za motocikle, kojom se slave sloboda, nekonformizam, odanost bajkerskoj grupi. Ti klubovi u SAD ne pripadaju Američkoj motociklističkoj asocijaciji, ne povinuju se njihovim pravilima, već stvaraju sopstvene grupe koje uključuju čvrst unutrašnji poredak i pravila za pristup.

Procjenjuje se da je 44.000 takvih bajkera okupljeno u 500 većih i pet puta više manjih klubova, od kojih se neki šire i na druge kontinente. Mnogi od njih su samo "slobodnjaci", ali ne i kriminalci. Ali, bajkerski klubovi, koje FBI i američko Ministarstvo pravde klasifikuju kao "motociklističke bande", često bacaju loše svjetlo na sve "odmetničke" bajkere.

Tokom šezdesetih, stvorena je "velika četvorka" bajkerskih klubova - Anđeli pakla, Odmetnici, Bandidosi i Pagani, sa manjim klubovima kao njihovim "marionetama". Svi su na ivici kriminala ili se njime otvoreno bave, iako se članovi često brane da se zbog nekih "loših momaka" među njima svi trpaju u isti koš.

Od 1966. godine Bandidosi su među najvećim američkim motociklističkim klubovima, sa nekoliko hiljada članova i "podružnicama" širom SAD. Prema vladinim podacima, oni su i jedna od najopasnijih bajkerskih grupa. Bave se prodajom droge, ljudi i oružja, a dominaciju potvrđuju nasiljem.

Bandidosi stoje rame uz rame sa Krvima, Kripsima i Arijevskim bratstvom, poznatim po "nevjerovatno velikom kriminalu u urbanim oblastima, predgrađima i selima", kako navodi Sekretarijat za javnu bezbjednost. Svoje namjere prikrivaju "dobročinstvima".

Obračuni među bajkerima u SAD nerijetko su krvavi, ali se ne pamti takav kao u Vejku, gdje je sve počelo zbog obilježja na bajkerskim jaknama. Regionalni Kosaksi, sljedbenici Anđela pakla, htjeli su da svoje jakne, bez odobrenja glavnih momaka Bandidosa, našije aplikaciju "botom rokera", donjeg dijela stolice za ljuljanje, kao simbola Teksasa. Bandidosi su im to osporili... Poznavaoci "bratstava" kažu da nekima ta svađa može djelovati kao nevjerovatan razlog za krvavi obračun, ali za bajkere je to pitanje "života i smrti".