latinica  ћирилица
24/05/2015 |  15:52 | Autor: SRNA

Srbija - Godišnje bude prijavljen nestanak više od 100 djece

U Srbiji godišnje bude prijavljen nestanak više od 100 djece, saopšteno je iz nevladine organizacije "Astra" uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, 25. maja.
Djeca - Foto: ilustracija
DjecaFoto: ilustracija

Iz "Astre" navode da je u većini slučajeva riječ o djeci mlađeg uzrasta koja su zalutala ili starijoj, koja su svojom voljom pobjegla od kuće i koja se brzo vrate.

Mali je broj prijava da su djecu otela treća lica, ali ima dosta prijava roditeljskih otmica, kada dijete preko granice odvede roditelj koji nema starateljstvo.

"Astra" je danas na Kalemegdanu organizovala dječju predstavu sa ciljem da se pokaže djeci kako da se zaštite od eventualne otmice, a roditeljima je dijeljen materijal sa preporukama kako da postupe ako im dijete nestane.

U uputstvu se navodi da djeca moraju da znaju ime i prezime i adresu stanovanja, da ne otvaraju vrata bez dozvole, da nikoga ne obavještavaju da su sama kod kuće, a roditeljima preporučuje da malu djecu nikada ne ostavljaju bez nadzora.

Među uputstvima za djecu ističe se da, ako posumnjaju da ih neko prati, treba da se upute ka mjestu gdje ima što više ljudi.

Međunarodni dan nestale dece 25. maj ustanovljen je kao znak sjećanja na šestogodišnjeg Itana Paca, koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa.