latinica  ћирилица
25/05/2015 |  09:01 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija voli Republiku Srpsku i ne želi razgradnju BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je normalno da Srbija voli Republiku Srpsku, ali da poštuje i BiH i ne želi njenu razgradnju.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Premijer Srbije Aleksandar VučićFoto: Screenshot

"Imamo obavezu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, pripadamo istom narodu, normalno je da volimo Republiku Srpsku, ali poštujemo BiH, ne želimo njenu razgradnju i želimo dijalog sa Bošnjacima", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je za B92 istakao da želi dijalog sa Bošnjacima, jer želi da Sjenica, Duga Poljana, Novi Pazar i Tutin ostanu dio Srbije.

Premijer Srbije rekao je da će o eventualnoj posjeti Srebrenici konačnu odluku donijeti kada se vidi kako će to biti organizovano.

"O tome ćemo da razgovaramo i da vidimo šta je to što može da bude relaksacija /odnosa/, da vidimo šta je to što nije slikanje, hipokrizija", naveo je Vučić.

On je istakao da Beograd zna šta se desilo u Srebrenici i da će "to osuditi na pravi način" i podsjetio da je Srbija pohapsila one koji su učestvovali u izvršenju zločina.

O PLATFORMI ZA KOSOVO I METOHIЈU POSLIЈE POVRATKA IZ AMERIKE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će o platformi predsjednika Srbije o Kosovu i Metohiji biti razgovarano nakon njegove posjete SAD i da će, ukoliko bude postojala mogućnost da se nešto realistički primjeni, sa tim izaći u javnost.

"Želimo da razmotrimo platformu zajednički, da vidimo šta ćemo sa tim da radimo. U potpunosti razumijem predsjednikovu namjeru. Moramo da pronađemo ne ono što će nekome da se dopadne, već ono što je najbolje za Srbiju", rekao je Vučić.

On kaže da je reagovanje zapadnih političara kada je riječ o platformi bilo izrazito negativno i da je to jedna od stvari o kojoj će morati da razgovara sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Ne zato što moramo da se dodvoravamo bilo kome. Mi vodimo politiku suverene i nezavisne zemlje. Niko ovde nije došao da dijeli packe u Srbiji. Srbija je poštovana svuda u svijetu zato što je postala pouzdan partner, ispunjava svoje obaveze, ali i zato što zna svoja prava i kako da ih zaštiti", rekao je Vučić.

Premijer Srbije istakao je da nema sukoba sa Nikolićem po pitanju platforme i napomenuo da Vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku, ali da o važnim pitanjima postoji saglasnost.

Vučić je ocijenio da Srbija mora da ima bolje odnose sa SAD, jer je ta država važna na evropskom putu i za očuvanje mira u regionu.

On je naveo da je najveća prepreka boljim odnosima Srbije i SAD slučaj "braće Bitići", američkih državljana koji su ubijeni prije 17 godina.

Vučić očekuje dobar i težak razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom njene posjete Srbiji.

Povodom predstojeće posjete Albaniji, Vučić je rekao da su Albanija i albanski narod u ekonomskoj i političkoj ekspanziji i da Srbija mora da vodi računa o tome da ima veoma dobre odnose, te da nastoji da u toj zemlji ima što veći broj investitora, kao i trgovinski suficit.

Kada je riječ o unutrašnjim političkim pitanjima, Vučić je rekao da ne bi u potpunosti isključio mogućnost vanrednih parlametnarnih izbora, ali da misli da u ovom trenutku oni nisu realni, jer u društvu postoji podrška za reformski kurs Vlade.

Vučić je rekao da će biti promjena u Vladi, ali i da će se na rekonstrukciju odlučiti kada bude bio dobar trenutak za to i kada to ne bi ni na koji način narušilo stabilnost sistema.

SRBIЈA NEĆE PROMIЈENITI ODNOS PREMA RUSIЈI

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće promijeniti odnos prema Rusiji i neće joj uvesti sankcije.

Vučić je istakao da su SAD važne na evropskom putu kojem Srbija stremi kao "najboljem tipu društva", napominjući da je neophodno sačuvati mir u regionu.

Vučić je rekao da podrška građana Srbije Evropskoj uniji pada.

"Nikad nije zabilježeno da je negativniji odnos prema EU, to pokazuje zašto rastu desne stranke", ocijenio je Vučić i dodao da bi eventualna promjena politike SNS-a dramatično ugrozila usmjerenje ka EU.

Vučić je rekao i da Srbija ne može lidera radikala Vojislava Šešelja da vrati u Haški tribunal, a da se prethodno ne ispoštuju sve procedure.