latinica  ћирилица
25/05/2015 |  09:08 | Autor: TANЈUG

Ehud Olmert osuđen na 8 mjeseci zatvora

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen je danas u jerusalimskom okružnom sudu na 8 mjeseci zatvora, što je nezakonito primao novac od jednog pristalice iz SAD.

To je završnica dramatičnog pada čovjeka koji je do prije nekoliko godina predvodio Izrael i od koga se očekivalo doprinese istorijskom mirovnom sporazumu sa Palestincima.

Olmert je u martu proglašen krivim, a prošle godine je osuđen na šest godina zatvora za odvojeni slučaj primanja mita, tako da se njegova politička karijera može smatrati završenom. Olmertov advokat Ejal Rozovski je rekao da je pravni tim " vrlo razočaran" presudom i da će se žaliti izraelskom Vrhovnom sudu, prenio je Asošijeted pres.

Tužilac je tražio da Olmert bude kažnjen na najmanje jednu godinu zatvora uz novčanu kaznu za aferu "koverata s kešom". Advokat okrivljenog zahtijevao je da se uzme u obzir da je bio u javnoj službi i da bude osuđen uslovno.

Olmert je bio primoran da da ostavku početkom 2009. godine zbog optužbi za korupciju. Njegovim odlaskom otvoren je put za izbor sadašnjeg premijara Benjamina Netanijahua, lidera konzervativnog Likuda. Mirovni napori koji su uslijedili nisu urodili plodom.
Godine 2012. Olmert (69) je oslobođen niza optužbi, uključujući da je primao koverte s novcem od američkog biznismena Morisa Talnskog, kada je bio gradonačelnik i ministar. Utvrđeno je da je Olmert primio oko 600.000 dolara od Talanskog dok je bio gradonačelnik Јerusalima i još novca u kešu dok je bio premijer, ali sud nije našao dovoljno dokaza da je novac korišćen u nezakonite privatne svrhe ili nelegalno finansiranje kampanje.