latinica  ћирилица
25/05/2015 |  10:19 | Autor: SRNA

Malezija: Pronađeno 139 grobnica sa tijelima migranata

Vlasti Malezije pronašle su 139 grobnica i tragove mučenja u više od 20 logora koje su kriminalci koristili za krijumčarenje ljudi, saopštila je danas policija ove zemlje.
Masovna grobnica u Maleziji - Foto: Beta/AP
Masovna grobnica u MalezijiFoto: Beta/AP

Guste džungle na jugu Tajlanda i sjeveru Malezije su važna ruta za krijumčare koji prebacuju migrante u jugoistočnu Aziju čamcima iz Mjanmara i Bangladeša.

Uglavnom je riječ o Rohingja muslimanima, koji kažu da bježe od progona u Mjanmaru.

"To je veoma tužna scena. Za nas je još ozbiljnije to što smo pronašli 139 grobnica", izjavio je na konferenciji za novinare malezijski generalni policijski inspektor Kalid Abu Bakar.

On je dodao da malezijska policija blisko sarađuje sa kolegama iz Tajlanda i da će odgovorni biti pronađeni.

"Šokirala nas je okrutnost", rekao je Kalid i opisao uslove u 28 napuštenih logora, udaljenih oko 500 metara od granice sa Tajlandom, gđe su grobnice pronađene u operaciji koja je počela 11. maja.

Ranije je bilo objavljeno da je pronađeno 30 velikih grobnica.

Početkom maja, slični plitki grobovi pronađeni su i sa tajlandske strane granice, što je izazvalo regionalnu krizu. Poslije akcije protiv krijumčara u logorima u Tajlandu, kriminalci su napustili hiljade migranata u čamcima u Bengalskom zalivu i Andamanskom moru.

U posljednjih nekoliko godina kriminalci su zadržavali migrante u logorima dok za njih ne bude plaćena otkupnina u iznosu od 1.200 do 1.800 dolara po osobi. To predstavlja pravo bogatstvo za migrante, koji preživljavaju sa dolar ili dva dnevno.