latinica  ћирилица
25/05/2015 |  10:54 | Autor: SRNA

Pehar: Hrvati treba da uspostave savezništvo sa Rusijom

Analitičar Dražen Pehar rekao je da Rusija, za razliku od SAD od početka ima pozitivan i pravedan stav prema implementaciji Dejtonskog sporazuma.
Dražen Pehar (foto: http://hms.ba) -
Dražen Pehar (foto: http://hms.ba)

"Kad god je neki ruski ambasador ili ministar vanjskih poslova govorio o tome nije govorio o Bosancima, koji ne postoje, kao što govore Amerikanci, nego je govorio o konstitutivnim narodima, koji treba da budu biti ravnopravni. Dejtonski sporazum jeste sporazum između konstitutivnih naroda, FBiH takođe je sporazum konstitutivnih naroda - Bošnjaka i Hrvata. Dakle, oni govore ono što je zapisano u Dejtonskog sporazumu", ističe Pehar.

On podsjeća da su Amerikanci, preko viskog predstavnika, provodili reviziju Dejtonskog sporazuma, tako da su osigurali institucionalne pretpostavke za dominaciju Bošnjaka u FBiH, preko nametnutih ustavnih amandamana i izmijenjenih pravila za izbor delegata u federalni Dom naroda.

"Kad je došlo do platformaškog državnog udara zasjedao je PIK. Јedina država od svih članica PIK-a koja je rekla 'ne slažemo se s tim' je Ruska Federacija. Ona je time, jedina eksplicitno, stala na hrvatsku stanu. Nije Njemačka, nije Italija, katolička zemlja, nije Austrija, čak se ni Republika Hrvatska nije posebno oglasila", istakao je Pehar za Hrvatski medijski servis /HMS/.

On ne misli da Hrvati u BiH treba da se udvaraju Rusima, ali treba da budu pragamatični i da vide kako se kroz savezništvo sa Ruskom Federacijom stvari mogu "pritisnuti na kojim nivoima i kroz koje mehanizme".

Pehar naglašava da Hrvati u BiH treba da lobiraju na međunarodnom planu za ostvarenje svojih pravednih političkih težnji, da definišu spoljnopolitički okvir, da definišu šta žele i sistemski na međunarodnom planu lobiraju za ostvarenje svojih nacionalnih, političkih ciljeva.

Prema njegovom mišljenju, međunarodne okolnosti, rat u Ukrajini, zaoštravanje odnosa Zapada i Rusije, pojačane aspiracije Rusije i Turske prema Balkanu, pojava "Islamske države", nisu pogodne za pozitivne promjene u BiH.

On ne vjeruje da će doći do promjene izbornog zakona i ustavnih promjena, što je, kako kaže, za Hrvate veoma važno da bi sačuvali svoju konstitutivnost, već će se dogoditi nešto, što se naziva "zagušivanjem agende".

Pehar je naglasio da će se nametati pitanja ekonomskih i socijalnih reformi kojima će se u drugi plan potisnuti za Hrvate bitna pitanja kao što su izmjena izbornih pravila i ustavna reforma.

On smatra da će kriza u FBiH biti permanenta, a izazivaće je Demokratski front. "Kada imate stranku u toj koaliciji, koja ne prihvata ovakav institucionalni sklop, koja ne prihvata FBiH kao zajednicu Hrvata i Bošnjaka, onda imate jedan patološki element koji će stalno praviti probleme i izavati krize", ističe Pehar.

On je ocijenio da je međunarodna zajednica namjerno stvari postavila tako da se krize mogu izazivati po potrebi, te da BiH, na primjer za Ameriku sama po sebi ne znači ništa, već je samo sredstvo koje SAD koriste na međunarodnom planu da bi poslali neku simboličnu poruku drugima.

"BiH je za Ameriku bila važna da se pokaže nemoć Evropske unije, takođe u smislu pokazivanja moći, prodora i širenja NATO-a, što je od početka cilj SAD, da se uleti u taj prazni geopolitički prostor, u taj vakum koji je stvoren raspadom socijalističkog sistema i raspadom SFRЈ", pojašnjava Pehar.