latinica  ћирилица
25/05/2015 |  11:23 | Autor: TANЈUG

Golubac: Čiste ulice od blata, izvlače vodu iz podruma

U opštini Golubac, gdje je na snazi vanredna situacija i danas se čiste ulice od blata, a voda se izvlači iz podruma stambenih objekata.
Golubac nakon povlačenja vode - Foto: B92
Golubac nakon povlačenja vodeFoto: B92

Snabdijevanje građana, iako je najveća prodavnica takođe poplavaljena, je po ocjeni nadležnih "koliko toliko" normaliozovano a saobraćjnica kroz to mjesto, uz obalu Dunava je prohodna.

Načelnik opštine uprave Vladica Buljubaša je rekao da je lokalni štab za vanredne situacije u stalnom zasjedanju i da pomaže građanima koliko može.

"Voda se povukla, a sada se radi na čišćenju ulica od blata i mulja kao i izvlačenju voda iz podruma ". rekao je Buljubaša.
On je naveo i da osnovna škola vjerovatno samo danas neće raditi dodavši da takođe ne radi ni vrtić koji je pretrpio veće štete od obilnih padavina

Nevrijeme u Srbiji

Buljubaša je dodao da je vanredna situacija uvedena juče, a da su se danas građani pridružili nadležnim službama i čiste ulice od blata.

Prema njegovim riječima, formirane su i Komisije za procjenu štete koje su na terenu dok opština pomaže garđanima koliko može.
Na podrucju Golupca juče popodne pala je velika količina grada i kiše koji je razbijao prozore na kućama i izloge, a ulice su poplavljene.

Zbog obilnih padavina područje tog mjesta bilo je pod vodom koja je nanijela velike količine blata, mulja, granja... a oticanje je sprečavao nasip koji to mjesto brani od izlivanja Dunava.

Nadležne službe kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije i uz pomoć pumpi reagovali su odmah po prestanuku padavina, a štab za vanredne sitruacije je u stalnom zasjedanju.

Nevrijeme u Ćićevcu i Novom Sadu

U nevremenu koje je nakon samo deset dana, ponovo zahvatilo opštinu Ćićevac, prema informacijama iz Štaba za vanredne situacije u ovoj opštini, najveće štete pretrpjelo je poljoprivredno zemljište u naseljenim mestima Lučina, Ćićevac i Pojate.

Kiša i grad veličine trešnje, koji su padali desetak minuta, prema prvim procjenama najveću štetu pričinili su vinogradima i strnim žitima, ječmu i pšenici.

Nakon obilnih padavina koje su u Novom Sadu trajale gotovo cijelu noć, veliki dio grada još je pod vodom, a najugroženija su prigradska naselja.
"Pod kontorolom su glavne saobraćajnice u gradu i na njima nema vode, u Veterniku i Futogu atmosferska kanalizacija nije mogla da primi tu količinu vode i ekipe su na terenu", kažu u ЈKP "Vodovod i kanalizacija".

Probleme sa velikom količinom vode trenutno imaju stanari naselja Klisa, gdje je nekoliko ulica još poplavljeno. Građani su sami počeli da ispumpavaju vodu iz dvorišta u ovom naselju, piše "Blic".

Trenutno nema informacija da li je neko zbog velike količine padavina povrijeđen.

Pola novosadskih ulica je zbog jake kiše koja je sinoć satima padala bilo poplavljeno vodom. Nisu bili pošteđeni ni podrumi pojedinih zgrada, a u nekoliko zgrada je preventivno isključena struje.

U saopštenju se navodi i da će u Beogradu u ponedjeljak biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a da se intenzivnije padavine očekuju u jutarnjim satima.

Ulične bujice u Novom Sadu

Vjetar će biti slab i umjeren, južni i jugozapadni, najniža temperatura 14, a najviša dnevna 20 stepeni.

Kada je riječ o vremenu za narednih sedam dana, iz RHMZ-a navode da se u utorak i srijedu očekuje promjenljivo oblačno, mjestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

U srijedu će biti i vjetrovito, a u četvrtak suvo sa dužim sunčanim periodima. Temperatura će biti ispod prosječnih vrijednosti.

Od petka će biti pretežno sunčano sa rjeđom pojavom pljuskova sa grmljavinom u planinskim predjelima, a temperatura u postepenom porastu.