latinica  ћирилица
25/05/2015 |  12:24 | Autor: Agencije

Sirijska avijacija se bori za Palmiru

Sirijska avijacija izvela je vazdušne napade u drevnom gradu Palmiri i njegovom predgrađu koje su ekstremisti Islamske države zauzeli u četvrtak, javila je sirijska nevladina organizacija.
Palmira - Foto: RTS
PalmiraFoto: RTS

 
Avioni sirijske vlade izveli su od jutros 15 vazdušnih udara na Palmiru i okruženje, u najintenzivnijim napadima od kada su grad zauzeli ekstremisti, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Dodaje se da u udarima ima najmanje četvoro mrtvih i desetine povrijeđenih civila, a sigurno ima i žrtava među ekstremistima kada je bombardovana zgrada vojne bezbjednosti.

Pogođeno je više kvartova grada, koji se na arapskom zove Tadmor, kao što je sektor nacionalne bolnice i kvart blizu lokaliteta na kome se nalaze grčko-rimske iskopine.

Јedan sirijski vojni izvor potvrdio je da su izvršeni napadi, i rekao da se vode akcije protiv Islamske države gdje god se ta grupa nalazila.

Pripadnici Islamske države pogubili su najmanje 217 ljudi, među njima i civile, od kada su prijee devet dana zauzeli dio sirijske provincije Homs, u kojoj se nalazi i Palmira, javila je juče Sirijska nevladina organizacija.

Ta organizacija navodi da ima dokaza o tome da su ekstremisti od 16. maja ubili 67 civila, među njima i djecu, i 150 pripadnika sirijskih snaga na nekoliko mjesta u provinciji Homs.