latinica  ћирилица
25/05/2015 |  12:51 | Autor: SRNA

Matarela-Nikolić: Podrška otvaranju pregovaračkih poglavlja

Italija podržava stav da što prije treba otvoriti poglavlja o pristupanju Srbije EU da bi se održala stabilnost Balkana, izjavio je danas italijanski predsjednik Serđo Matarela.
Sastanak Nikolića i Matarele - Foto: TANЈUG
Sastanak Nikolića i MatareleFoto: TANЈUG

Matarela je, nakon susreta sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, rekao u Beogradu da su se na sastanku saglasili da imaju identične stavove o bilateralnoj saradnji.

"Јoš jednom podvlačim da ćemo Srbiju podržati na putu ka evrointegracijama", rekao je Matarela.

Kada je riječ o odnosima dvije zemlje, evidentno je, kaže Matarela, da postoji široka saradnja između Srbije i Italije.

Nikolić je istakao da je Italija među tri najveća investitora u Srbiji i da je prošle godine robna razmjena dvije zemlje iznosila četiri milijarde evra.

On je podsjetio da su među najznačajnijim italijanskim investicijama u Srbiji "Fijat", "Beneton" i "Kalcedonija".

"Ukoliko nastavimo da i dalje razvijamo saradnju dve zemlje, kao i do sada, moguć je i zajednički nastup na trećim tržištima", rekao je Nikolić.

Nikolić je dočekao Matarelu ispred Palate Srbija sa počasnom gardom, a potom su intonirane himne dvije zemlje.

Matarela se sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak Vučića i Matarele (foto: Tanjug)

Matarela: Važno da Srbija što pre postane članica EU

Predsjednik Italije Serđo Matarela rekao je tokom susreta sa Vučićem da Italija veoma cijeni reforme koje sprovodi vlada, kao i da je veoma važno da Srbija što prije postane članica EU, jer je to značajno ne samo za Srbiju, već i za Evropu i Zapadni Balkan.

Vučić, koji je sa Matarelom razgovarao o bilateralnoj saradnji i procesu evrointegracija, zahvalio se na podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu.

Premijer Srbije je naglasio da Srbija Italiju doživljava kao izrazito prijateljsku zemlju. Vučić je istakao da je trgovinska razmjena sa Italijom najrazvijenija, kao i da su italijanski investitori najprisutniji na srpskom tržištu.

On je Matarelu obavijestio o ekonomskim reformama koje Srbija sprovodi, kao i o stepenu reformi u procesu evrointegracija, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Matarela je rekao da je saradnja dviju zemalja na visokom nivou, da je trgovinska razmjena takođe veoma dobra, ali da će Italija nastaviti da stimuliše svoje privrednike da još više ulažu u Srbiji. Italijanski predsjednik je naglasio i da je Srbija prva zemlja kandidat koju on u svom mandatu posjećuje.