latinica  ћирилица
25/05/2015 |  12:56 | Autor: SRNA

Lukač: MUP Srpske će se boriti protiv svih vidova terorizma (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će se MUP Srpske boriti protiv svih vidova terorizma i pozivanja na terorističke akte u BiH, pa i ako to bude posredstvom veb portala.
Dragan Lukač i Dragan Mektić - Foto: SRNA
Dragan Lukač i Dragan MektićFoto: SRNA

Nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, Lukač je naveo da je na sastanku najviše govora bilo o uspostavljanju i funkcionisanju udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma u BiH.

"Uvjeren sam da ćemo ubrzo u organizaciji ministra bezbjednosti BiH imati jedan zajednički sastanak poput onoga koji smo nedavno imali u Banjaluci, gdje ćemo razgovarati na koji način ćemo staviti u funkciju udarnu i operativnu grupu i na koji način ćemo na najveći mogući nivo podići rad operativne grupe u BiH za borbu protiv terorizma", istakao je Lukač.

Lukač je istakao da će formiranje operativne grupe za borbu protiv terorizma na nivou BiH umnogome doprinijeti borbi protiv tih krivičnih djela.

Na pitanje da prokomentariše informaciju da je izvjesni Boris Dodik iz Udruženja "Crna ruka" danas na svom fejsbuk profilu pozvao na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ostalih visokih političara iz Srpske, ponudivši da će odmah po obavljenom poslu za tu vrstu usluge isplatiti pozamašnu svotu novca, Lukač je rekao da pozivanje drugih lica na neke radikalne metode i izvršenje krivičnih djela, odnosno podstrekavanje predstavlja krivično djelo.

On je dodao da će svako lice koje to radi po Krivičnom zakonu Republike Srpske i BiH biti procesuirano.

Lukač je rekao da će MUP Republike Srpske procesuirati i krivična djela prijetnja novinarima smrću na internet forumima.

"Policija mora procesuirati svakoga ko podstrekava drugog na izvršenje krivičnog djela ili sam priprema izvršenje nekog krivičnog djela", zaključio je Lukač.

MEKTIĆ: POTREBNA DERADIKALIZACIЈA

U BiH postoji terorizam, postoji ideologija koja prihvata, podržava, podstrekava i finansira terorizam, zbog čega je neophodno da bezbjednosne agencije zajednički analiziraju i procijene ovaj problem, te pronađu zajedničke odgovore za deradikalizaciju ekstremnih i nasilnih pokreta u BiH, izjavio je danas ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Moramo raditi lokalne strategije i silaziti u lokalne zajednice i viđeti šta je uloga vjerskih zajednica u BiH po tom pitanju, te koja je uloga medija po pitanju pomenute deradikalizacije", rekao je Mektić u Banjaluci, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem.

Mektić je naveo da je sa Lukačem razgovarao o strategiji na nivou BiH koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma, odnosno deradikalizacijom u BiH.

"Sa tužilačkog aspekta imamo kompletnu viziju kako bismo trebali đelovati efikasnije i odgovoriti na sve eventualne pokušaje terorizma u smislu da ga, kada postoji određena informacija da neko zagovara, podstrekava ili želi da izvrši teroristički napad, u zajedničkoj policijsko-tužilačkoj akciji dovedemo do procesuiranja i da to završi osuđujućom presudom", kaže Mektić.

On je rekao da državljani BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, po povratku predstavljaju ozbiljan problem u BiH, podsjetivši da zločin u Zvorniku na određen način ima veze sa osobom koja je bila na ratištu u Siriji, što treba da dokaže istraga.

"Takve osobe predstavljaju veliku terorističku prijetnju za BiH. Nažalost, riječ je o državljanima BiH koje ne možemo ni na koji način protjerati iz BiH, već se moramo suprotstaviti njihovom terostističkom djelovanju", istakao je Mektić.

On je ocijenio da je ovo što preduzimaju policijske i tužilačke organizacije na borbi protiv terorizma u BiH veoma bitno, ali je to u nekom slučaju čak i zakašnjela faza.

Mektić je podsjetio da u BiH već postoji konkretno krivično djelo terorizma u vezi sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Zvorniku.

"Sa bezbjednosno-tužilačkih aspekata mi ćemo preduzimati mjere formiranjem jedne operativne policijske grupe koja će zajedno sa tužiocima svaki dan isključivo raditi na pitanjima terorizma", pojasnio je Mektić.

Prema njegovim riječima, u toku je proces dogovora bezbjednosnih struktura u BiH u vezi sa formiranjem operativne grupe za borbu protiv terorizma u BiH, i to mora biti urađeno u hitnoj proceduri, jer nema vremena za odugovlačenje sa tim pitanjem.

Govoreći o trenutnom toku istrage u vezi sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Zvorniku, Mektić je naveo da istraga nije spora, jer još traje vještačenje izuzete dokumentacije, računara, mobilnih telefona i diskova.

Komentarišući kritike upućene njemu i resornom ministarstvu kada je riječ o borbi protiv terorizma od eksperata za borbu protiv terorizma iz Republike Srpske Dragomira Babića i DŽevada Galijaševića, Mektić je rekao da ne prihvata takvu vrstu kritika, jer dolaze od, kako kaže, nekompetentnih ljudi.