latinica  ћирилица
25/05/2015 |  14:19 | Autor: SRNA

15 godina učešća OS BiH u međunarodnim mirovnim misijama

BiH je za 15 godina mirovnih misija u svijet poslala više od 1.000 vojnika i oficira, među kojima su i 34 žene, a Oružane snage BiH nisu pretrpjele nijednu žrtvu za vrijeme misija u nestabilnim područjima.

U kasarni u Rajlovcu, kod Sarajeva, danas je održano svečano postrojavanje povodom obilježavanja 15 godina učešća Oružanih snaga BiH u međunarodnim mirovnim misijama.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš pozdravila je okupljene vojnike koji su dali svoj doprinos svjetskom miru kroz misije u Africi i Aziji, dodavši da je današnja godišnjica rezultat misija koje pokazuju opredijeljenost BiH za učešće u međunarodnom naporu za zaustavljanje sukoba i uspostavljanje stabilnosti u kriznim područjima.

"BiH pokazuje svoju odgovornost kao članica UN", rekla je Pendeševa.

Komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH Dragan Vuković podsjetio je na korijene mirovnih misija Oružanih snaga BiH koji su začeti u entitetskim vojskama 2001. godine.

"Tada su naši prvi vojni posmatrači otišli u Eritreju, Etiopiju, Kongo i Mali", rekao je on dodavši da je nakon uspostavljanja Oružanih snaga BiH uputila jedinicu u Irak.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Јeleč prisutnima je rekao da je postrojavanje prilika za prisjećanje na pripadnike Oružanih snaga BiH koji su provodili misije očuvanja mira u svijetu.