latinica  ћирилица
25/05/2015 |  15:57 | Autor: SRNA

Rusija: Prebroditi teškoće na tržištu oružja

Moskva se u trgovini oružjem sve više suočava sa agresivnim otporom drugih zemalja, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku Komisije za vojnu i tehničku saradnju.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin - Foto: RIA Novosti
Predsjednik Rusije Vladimir PutinFoto: RIA Novosti

"Naravno, moramo da radimo u komplikovanoj situaciji. Sve više smo suočeni sa pokušajem direktne protivakcije i ponekad ti pokušaji izlaze iz okvira konkurentske borbe, otvoreno su agresivne prirode i možda se koriste politički instrumenti kao prikriveni načini konkurentske borbe", naglasio je Putin, prenosi TASS.

Ruski predsjednik zatražio je "razvoj vojnih i tehničkih kontakata sa svim saveznicima Moskve i strateškim partnerima te neprestano sprovođenje programa zamjene uvoza u sektoru odbrane i proboj na nova tržišta".

Prema njegovim riječima, Rusija, bez svake sumnje, mora da ide dalje, da koristi više standarde, razvija novu generaciju oružja i vojnog oruđa te da pripremi vrijednu zamjenu za specijaliste visoke klase i pojača svoje pozicijE na globalnom tržištu.

Putin je podsjetio da je izvoz ruskih odbrambenih proizvoda prošle godine iznosio više od 15,5 milijardi dolara i da je taj nivo održan u protekle tri godine.

"Rusija zauzima drugo mjesto na globalnoj listi snabdjevača oružjem i odbrambenom opremom i to je sigurno veliki uspjeh na tako komplikovanom i dinamično razvijenom tržištu", zaključio je Putin.