latinica  ћирилица
25/05/2015 |  16:04 | Autor: TANЈUG

Sakelaridis: Grčka će otplaćivati dugove sve dok bude mogla

Grčka će nastaviti da otplaćuje dugovanja svojim međunarodnim kreditorima sve dok bude bila u mogućnosti da to čini, izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

- Odgovornost je vlade da otplaćuje svoja dugovanja, ali je i odgovornost kreditora da ispunjavaju svoje obaveze - rekao je Sakelaridis, osvrnuvši se na blokiranu tranšu kredita pomoći Atini, a prenijela agencija Frans pres.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis izjavio je juče da Atina neće sljedećeg mjeseca otplatiti novu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu zato što nema novca.

- Četiri rate duga MMF-u koje treba da budu isplaćene u junu iznose 1,6 milijardi evra, ali taj novac neće biti isplaćen, jer ga nemamo - rekao je Vucis za grčku televiziju Mega, a prenio Rojters.

Grčka ljevičarska vlada već mjesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da otključa isplatu posljednje tranše kredita pomoći vrijedne 7,2 milijarde evra.

Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne politike i povećanja poreza na dodatu vrijednost, koje zahtijevaju kreditori, a koje vlada u Atini oklijeva da sprovede.