latinica  ћирилица
25/05/2015 |  16:22 | Autor: B92

Milanović: Zaštita gej osoba u interesu Hrvatske

Hrvatska je u zaštiti gej osoba među vodećima u Evropi i to je u interesu zemlje koja je mala i mora biti otvorena, smatra hrvatski premijer Zoran Milanović.
Zoran Milanović - Foto: Pixsell
Zoran MilanovićFoto: Pixsell

- Ne možemo biti zakopčani, rigidni i zatucani, naročito ne u turizmu - poručio je premijer najmlađe članice Evropske unije.

Osvrnuvši se na referendum u Irskoj, na kojem je većina birača podržala legalizaciju istopolnih brakova, Milanović je ocijenio da su na taj način Irci podigli ugled svoje zemlje.

- Prilično uvjerljivom većnom irska nacija, tradicionalna, konzervativna i dominantno katolička, donijela je takvu odluku - istakao je premijer.

Kako je podsjetio, Irci su samo prije dvije decenije tijesnom većinom na referendumu dopustili administrativni razvod braka.

- Dvadeset godina kasnije, ta uspješna nacija donijela je potpuno drugačiju odluku -  naglasio je Milanović i to ocijenio "iskorakom".

Predsjednik hrvatske vlade je napomenu i da su u kampanji "za", uz slavne osobe, najglasniji bili pripadnici poslovne zajednice, koji su u tome vidjeli priliku za poboljšanje vlastitog, ali i imidža zemlje.

- Možemo biti konzervativni ili liberalni, ali ovdje govorimo o konkretnim poslovnim prilikama, o tome da svijet danas diše, djeluje i razmišlja na jedan način - istakao je Milanović.