latinica  ћирилица
26/05/2015 |  08:15 | Autor: TANЈUG

Pak: Nećemo objavljivati tekst platforme do usaglašavanja

Kabinet predsjednika Republike neće objavljivati tekst nove platforme o Kosovu i Metohiji koju je Tomislav Nikolić nedavno uputio premijeru Srbije, kaže Stanislava Pak Stanković, savjetnica predsjednika za medije.
Stanislava Pak Stanković - Foto: Wikipedia
Stanislava Pak StankovićFoto: Wikipedia

"Platforma bi trebalo da ide u dalju proceduru kada se predsjednik i premijer usaglase oko konačnog teksta", dodala je Stanković Pak za list "Danas".

Precizan datum Nikolića i Vučića još nije utvrđen, a Pakova podsjeća da je premijer već rekao da će to biti kada se vrati iz zvanične posjete SAD najavljene za 1. jun.

Pakova je ranije danas izjavila da će o platformi predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji biti postignut dogovor, da su moguće dorade i promjene, osim u dijelu u nepriznavanju Kosova, jer to je granica ispod koje predsjednik neće ići.

Pak je rekla da se i premijer Aleksandar Vučić pozitivno izjasnio o platformi i da ima povjerenja u Nikolića, koji je platformu napisao prije svega zato što se od Srbije očekuje u nekom trenutku sporazum o normalizaciji i da "Srbija strateški planski pristupi tom događaju koji nas čeka".

"Želimo da ostvarimo ono što je nekakav minimum, što možemo po Ustavu da prihvatimo. Da li je to realno ili ne, vrijeme će pokazati", istakla je Pak u Jutarnjem programu TV Pink.

Pak je ocijenila da je to odgovorno ponašanje, jer albanska strana već vjekovima ima strategiju i plan kako da ostvari "veliku Albaniju" i da bi Srbija trebalo da ima plan šta ona želi u odnosima sa albanskom stranom na Kosovu i Metohiji.

"Najgora moguća taktika bi bila da nemate nikakvu strategiju, nikakvu platformu za dalje razgovore sa Albancima", ocenila je Pak.

"Briselski sporazum nije nešto što rješava kompletno tu situaciju, a radi se u stvari o nekom konačnom rješenju naših odnosa vezano za Kosovo i Metohiju", dodala je Pak.

Pak je rekla da platformu nije vidjela, da će predsjednik Nikolić o tome razgovarati sa premijerom Vučićem, a da je namjera da se pomogne vladi, da postoji okvir u kome bi vlada razgovarala sa albanskom stranom.  

Pak je istakla da je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, da se diplomatskim sredstvima i razgovorima ostvari ono što je interes.