latinica  ћирилица
26/05/2015 |  08:50 | Autor: Agencije

Čime Kameron uslovljava Evropu?

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u ponedjeljak na veče predsjedniku Evropske komisije Žan-Klid Јunkeru da Velika Britanija želi novi dogovor o Evropi, na sastanku uoči razgovora s čelnicima vodećih članica unije predviđenih tokom ove sedmice.
Kamerun i Јunker - Foto: The Telegraph
Kamerun i ЈunkerFoto: The Telegraph

Centralna tema razgovora između Kamerona i Јunkera za večerom u ponedjeljak u Kameronovoj rezidenciji bila je reforma Evropske unije i pregovori o novim odnosima između Londona i Briselaa, rekla je portparol britanske vlade.

"Premijer je naglasio da britanski narod nije zadovoljan "statusom quo" i da vjeruje da bi EU trebalo da se promijeni da bi bolje reagovala na njegove interese", pojasnila je.

Јunker je ponovio da želi da dođe do "pravednog rješenja za Veliku Britaniju i da želi pomoći", rekla je portparol, dodajući da su se dvojica sagovornika saglasila o potrebi daljih razgovora kako bi se omogućio napredak.

Kameron: Izmjene pravila o socijalnoj pomoći su preduslov pregovora

Kameron je uoči nedavnih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji obećavao da će ponovno pregovarati o uslovima britanskog članstva u EU te da će do kraja 2017. održati referendum o ostanku zemlje u Uniji.

Kampanju s ciljem definisanja novog statusa svoje zemlje u EU Kameron je započeo prošle sedmice na ssmitu Unije i bivših sovjetskih država u Letoniji, gdje je rekao da je uvjeren da će ostvariti svoje zahtjeve iako to neće biti jednostavno.

Prema njegovim riječima, izmjene pravila o socijalnoj pomoći predstavljaju apsolutni preduslov u novim pregovorima. On želi da postigne da imigranti iz drugih članica EU čekaju četiri godine prije nego što steknu pravo na socijalnu pomoć u Velikoj Britaniji. Osim toga, namjerava da omogući izgon nezaposlenih građana EU nakon šest mjeseci bezuspješnog traženja posla.

Kameron kreće na turneju tokom koje će ovoge sedmice posjetiti pet evropskih prestonica i s ključnim čelnicima članica EU razgovarati o svojim reformskim planovima.

Najprije će u četvrtak otputovati u Dansku, nakon čega će posjetiti Holandiju. U četvrtak je predviđena i večera s francuskim predsjednikom Olandom u Parizu. U petak će se Kameron sastati s predsjednicom poljske vlade Evom Kopač u Varšavi i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

U četvrtak prijedlog pravila o referendumu

Kameron se nada da će uspjeti da  razgovara sa svih 27 čelnika zemalja EU pojedinačno, prije sastanka Evropskog vijeća krajem juna gdje bi trebalo da predstavi detaljan plan reformi.

U ponedjeljak je britanska vlada objavila da većina državljana članica EU koji žive u Velikoj Britaniji neće moći glasati na tamošnjem referendumu.

Kameronov kabinet je saopštio da će pravo glasa na referendumu imati samo oni koji inače imaju pravo da glasaju na nacionalnim izborima, zatim članovi gornjeg doma parlamenta i građani Komonvelta u Gibraltaru.

To znači da će na referendumu moći glaavati britanski, irski, malteški, kiparski i drugi građani Komonvelta stariji od 18 godina i s prebivalištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i građani Ujedinjenog Kraljevstva koji žive u inostranstvu manje od 15 godina, dok drugi državljani EU neće moći pristupiti biralištima.

"To je velika odluka za našu državu, odluka o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga mislimo da je važno da o tome odlučuju samo britanski, irski i građani Komonvelta", izjavio je neimenovani funkcioner u Kameronovu kabinetu.

Građani drugih članica EU koji žive u Velikoj Britaniji mogu glasati na lokalnim izborima i izborima za Evropski parlament.

Vlada će u četvrtak parlamentu predložiti pravila o referendumu, isti dan kad Kameron, čiji su Konzervativci ovog mjeseca ostvarili iznenadnu pobjedu na parlamentarnim izborima, kreće na evropsku turneju.