latinica  ћирилица
26/05/2015 |  10:00 | Autor: klix.ba

SDA bira lidera- Tri kandidata u trci

U Sarajevu se održava 6. kongres SDA na kojem će ova stranka, nakon Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića, dobiti trećeg predsjednika.
Glavni odbor SDA (foto: sda.ba) -
Glavni odbor SDA (foto: sda.ba)

Najveće šanse ima trenutni zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a rivali su mu Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

Ukupno 794 delegata danas će u dvorani Zetra izabrati novo rukovodstvo SDA. Osim predsjednika stranke, bira se jedan zamjenik, osam potpredsjednika i 85 članova Glavnog odbora SDA.

Najviše šansi za lidera stranke ima Bakir Izetbegović, dok mu je jedini pravi protivkandidat Šemsudin Mehmedović. Iako su ga predložila samo dva opštinska odbora od potrebnih 20, Mehmedovićevu kandidaturu podržao je Glavni odbor kako bi se ispunila statutarna obaveza o neophodnosti postojanja većeg broja kandidata.

Trećeg kandidata Irfana Ajanovića predložio je Glavni odbor SDA, a i sam je izjavio kako mu je čast biti kandidat, ali da nema ambicije da postane predsjednik.

Za zamjenika predsjednika predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić, dok će se za poziciju potpredsjednika boriti Asim Sarajlić, Šefik DŽaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić.

Na ovom kongresu će se raspravljati i o programskoj deklaraciji, kao i o 12 rezolucija koje se tiču budućeg djelovanja  stranke u ključnim procesima za BiH. Osim delegata, na kongres je pozvano blizu 1.500 gostiju.