latinica  ћирилица
26/05/2015 |  10:32 | Autor: SRNA

Konferencija o pravima djece

Konferencija "Pravda za svako dijete", koja se danas održava u Sarajevu, ima za cilj jačanje prava djece u pravosudnom sistemu pregledom dosadašnjeg napretka i pronalaženjem rješenja za ostale izazove, rekao je Srni pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić.
Djeca - Foto: ilustracija
DjecaFoto: ilustracija

Dunjić je rekao da će u okviru konferencije biti održane dvije panel diskusije, od kojih se prva odnosi na utvrđivanja najboljeg interesa djeteta u sudskim postupcima, a druga na korištenje diverzionih i alternativnih mjera u skladu sa zakonskim propisima o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnom postupku.

On je naglasio da će konferencija biti prilika da se veća pažnja usmjeri na probleme djece koja se nađu u pravosudnom postupku, te da se promovišu zajednička nastojanja koja preduzimaju sve relevantne institucije u ovoj oblasti.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Dunjić je istakao da je Ministarstvo pravde svojim aktivnostima na kreiranju zakonske regulative iz oblasti maloljetničkog prestupništva označilo novi put u tretiranju ovog pitanja.

"To se prvenstveno ogleda kroz unapređenje sistema pravosuđa u Republici Srpskoj u vezi sa prestupima maloljetnika", rekao je Dunjić.

On kaže da se donošenjem Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u Srpskoj primjenjuje poseban i po mnogo čemu jedinstven zakonski propis koji na novi način reguliše ovo pitanje i reagovanje društva na ovu vrstu kriminaliteta.

"Ministarstvo pravde Republike Srpske u dosadašnjem provođenju aktivnosti propisanih zakonom imalo je značajnu podršku Kancelarije UNICEF-a u BiH, koja je prepoznala napore da se u ovoj oblasti postigne napredak", rekao je Dunjić.

Prema njegovim riječima, UNICEF je postao značajan partner institucijama Republike Srpske u razvoju sistema pravosuđa koji tretira maloljetničko prestupništvo, što je za rezultat imalo ostvarivanje niza projekata iz ove oblasti.

U radu današnje konferencije učestvuju predstavnici UNICEF-a, Ombudsmana BiH, ministarstava unutrašnjih poslova, pravde i socijalne zaštite.

Konferencija se održava u okviru projekta "Pravda za djecu", koji se provodi u saradnji sa vladinim institucijama i agencijama, institucijama ombudsmana, kao i organizacijama civilnog društva.

Projekat podržavaju Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, Vlada Švajcarske i UNICEF.