latinica  ћирилица
26/05/2015 |  11:21 | Autor: SRNA

ALORG: Krivična prijava protiv rukovodstva i opštine Gradiška

Radnici Agencije za lokalni razvoj Gradiške /ALORG/ podnijeli su krivičnu prijavu protiv aktuelnog rukovodstva ove agencije, ali i opštinske vlasti koja, kako tvrde, radi sve da bi ih uništila.

Radnici ALORG-a tvrde da je pozadina svega to što je SNSD osnovao ALORG, zbog čega aktuelna vlast želi da se riješi njihovog kadra kojem trenutno duguju 25 plata, a agenciju za sva vremena unište, piše "Pres Republika Srpska".

Bivši direktor ALORG-a Nenad Kesić rekao je da je od početka 2013. godine u agenciji broj zaposlenih sa 15 smanjen na svega pet.

"Zbog neisplaćenih plata podnijeli smo tužbu i u septembru 2014. godine dobili spor. Tada je na računu bilo 85.000 KM i tim novcem smo mogli da isplatimo plate", naveo je Kesić.

On je podsjetio da se direktor ALORG-a Nada Mirjanić Gluvić ranije povukla sa pozicije direktora, ali je nakon presude u njihovu korist u saradnji sa opštinskom vlasti ponovo vraćena.

"Prije primopredaje je falsifikovala pečat, podigla pare i preusmjerila ih dobavljačima samo kako bi radnici ostali kratkih rukava. Tek nakon toga obavljena je primopredaja, a ona ponovo postala direktor", kaže Kesić.

On je rekao da je "Gluvićeva u februaru ove godine podnijela i zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u ALORG-u, iako to nije mogla uraditi bez saglasnosti osnivača".

"I to je ovjerila falsifikovanim pečatom. Žalosno je da zbog političkih motiva hoće da ugase ALORG i unište radnike, jer je riječ o agenciji koja je od 2004. do prošle godine realizovala oko 10 miliona KM investicija, a u periodu od kada zaposleni rade bez plate realizovano je 1,5 miiliona KM", tvrdi Kesić.

On je rekao da opština koja je osnivač ALORG-a nije izdvojila nijednu marku za njeno funkcionisanje, dok je inspekcija utvrdila da su obavezni da obezbijede sredstva za materijalne troškove i plate zaposlenih.

"Zato smo odlučili da podnesemo krivičnu prijavu protiv načelnika Zorana Latinovića i načelnika opštinskog odjeljenja za privredu Ljubimka Čaklja", zaključio je Kesić.

Direktor ALORG-a Nada Mirjanić Gluvić smatra da je ovo jedna od više, kako kaže, neosnovanih prijava na račun rukovodstva agencije i opštine Gradiška.

Načelnik opštinskog odjeljenja za privredu Ljubimko Čakalj kaže da opština tri godine nakon osnivanja ALORG-a nije više bila u obavezi da ovoj agenciji daje sredstva za plate, koje je trebalo da obezbijede samofinansiranjem.