latinica  ћирилица
26/05/2015 |  12:35 | Autor: Nezavisne

Izetbegović: SDA na strani onih koji se bore protiv ekstremizma

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije i kandidat za predsjednika stranke Bakir Izetbegović kazao je da se šesti Kongres SDA održava nakon šest turbulentnih godina, obilježenih teškom ekonomskom i političkom krizom.
Izetbegović na 6. Kongresu SDA - Foto: SRNA
Izetbegović na 6. Kongresu SDAFoto: SRNA

Podnoseći izvještaj o radu SDA u proteklom periodu predstavio je programske deklaracije stranke, ističući da su ovih šest godina obilježili i reformski zastoj, poplave i, u posljednje vrijeme, porast nasilnog ekstremizma.

Ocijenio je da optimizam u bolju budućnost BiH ulijevaju "sve bolji odnosi s prvim susjedima", jer snažna podrška Hrvatske bh. aspiracijama oko EU i NATO i evidentni trend sazrijevanja i sve korektnijih odnosa srpskih lidera prema BiH, daju taj optimizam.

Govoreći o proteklom periodu, Izetbegović je kazao da je zajedno sa pokojnim predsjednikom Sulejmanom Tihićem koristio pravo obraćanja Ustavnom sudu kako bi se zaštitila prava povratnika i prava građana.

On je posebno naglasio da u BiH postoji opasnost od ekstremnog terorizma, koji se poziva na vjeru.

"SDA je stala na stranu onih snaga koji se bore protiv ekstremizma. SDA je činila koliko je mogla da u BiH uđe kapital, da se nađe povoljan ambijent za investicije", rekao je Izetbegović.

Govoreći o lokalnim izborima 2012, Izetbegović je naglasio da je SDA ostvarila veličanstvenu pobjedu.

Govoreći o predsjedniku Tihiću, Izetbegović je ocijenio da je on uspješno vodio stranku.

"Predsjednik Tihić uspješno je vodio 12 godina stranku i bio omiljen među saradnicima, te je radio na jačanju države", navodi on.

Kazao je da je SDA ostvarila uvjerljivu pobjedu na poljsljednjim opštim izborima, kakvu nije imala još od 2002.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, kazao je da u ovogodišnjem, šestom po redu, kongresu učestvuje 720 delegata, te da će Stranka razmatrati 12 rezolucija, među kojima su program stranke, ustavne reforme, reforme javne uprave, obrazovanja, boračke zaštite, te da će pokušati utvrditi jasno đelovanje ove stranke u budućnosti.

Upitan da kaže da li u svim tim reformama imaju podršku partnera u vlasti, Zukić je rekao da su s ovom platformom izašli odmah pred svoje partnere, te da vjeruje da će se dosta toga moći ostvariti u budućnosti.

Na pitanje da li to znaći da će opet biti pokrenut "aprilski paket" Zukić je odgovorio da ova stranka nema ništa protiv toga da se razgovara o reformi Ustava BiH.

Kongresu prisustvuje 720 delegata, a tu su i brojni gosti, predstavnici vlasti u BiH, stranaka, diplomatskog kora, ali i "sestrinskih stranaka" iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.