latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:43 | Autor: SRNA

Zajedno riješiti probleme mladih

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović izjavila je u Banjaluci da su se mladi i na gradskim i u ruralnim područjima Republike Srpske izjasnili da im je jedan od velikih nedostataka prostor gdje će kvalitetno provoditi slobodno vrijeme.
Otvaranje konferencije "Dijalog sa mladima - Omladinska politika Republike Srpske 2016-2020" - Foto: RTRS
Otvaranje konferencije "Dijalog sa mladima - Omladinska politika Republike Srpske 2016-2020"Foto: RTRS


Davidovićeva je prije početka dvodnevne konferencije o temi "Dijalog sa mladima: Omladinska politika Repulike Srpske za period 2016. do 2020. godine" naglasila da je to jedan od podsticaja resornom ministarstvu da se aktivnije angažuje na izgradnji sportskih terena i organizaciji omladinskih centara.

"Cilj konferencije je da se otvori dijalog mladih sa relevantnim državnim akterima u kojem će doći do zaključka kako riješiti probleme mladih u Srpskoj", rekla je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, nakon konferencije biće formirane radne grupe, koje će biti sastavljene od predstavnika institucija Republike Srpske i mladih, te će se formirati i podgrupe koje će razgovarati o raznim temama i pitanjima.

"Provedena je i anketa među mladima, na osnovu koje će biti utvrđena pitanja i teme od prioritetnog značaja za njih, a koje će se razmatrati na konferenciji", rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da je ovo treći dokument Omladinske politike Republike Srpske, te da je dokument značajan što su u izradu prvi put uključeni mladi.

"Najvažniji zadatak resornog ministarstva je da se uradi omladinska politika, u kojoj će se naći sva pitanja koja su od prioritetnog značaja za mlade, te da bi ono što se predvidi u toj politici trebalo 2020. godine da bude odrađeno", istakla je Davidovićeva.

Izvršni direktor Omladinskog komunikativnog centra /OKC/ Banjaluka Saša Marković rekao je da će rezultati ankete provedene među mladima s ciljem kreiranja kvalitetne Omladinske politike Republike Srpske pokazati njihov stav o problemima sa kojima se susreću.

On je naveo da je kroz dosadašnji rad sa mladima OKC uvidio da su najveći problemi mladih zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i neadekvatan obrazovni sistem koji nije povezan sa tržištem rada.

Učesnik konferencije Darija Božić istakla je da se osim o problemima treba baviti i rješenjima.Božićeva smatra da bi trebalo krenuti od lokalnih zajednica i njihove podrške mladima, kako bi oni imali mogućnosti da kvalitetnije provode svoje vrijeme, te da se ostali problemi, čiji korijeni polaze odatle, korak po korak budu riješeni.

Dvodnevnu konferenciju organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, u saradnji sa Omladinskim savjetom Srpske i Omladinskim komunikativnim centrom.