latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:45 | Autor: SRNA

Od Njemačke 48 miliona evra za energetiku i vodosnabdijevanje

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador Njemačke u BiH Kristijan Helbah potpisali su danas u Sarajevu ugovor o finansijskoj pomoći Njemačke BiH od 48 miliona evra.

Bevanda je objasnio će na osnovu ovog ugovora BiH biti omogućeno povlačenje 47,5 miliona evra kredita po povoljnim uslovima za programe podsticanja razvoja hidroenergetike i podsticanje obnovljivih energija u BiH, a 500.000 evra grant sredstva za propratne mjere za projekat Vodosnabdijevanja i uklanjanja otpadnih voda u BiH.

Izrazivši zahvalnost Vladi Njemačke za podršku razvojnim projektima u BiH, Bevanda je izjavio da će FBiH pripasti 52 odsto, a Republici Srpskoj 48 odsto sredstava odobrenih po ugovoru.

Helbah je istakao da će Njemačka na osnovu ovog sporazuma pružiti podsticaj konkretnim projektima u oblasti obnovljive energije.

- U ovom slučaju nije riječ o budžetskoj pomoći, nego o finansijskim sredstvima koja se mogu iskoristiti samo u konkretnim projektima - precizirao je Helbah, i dodao, da Njemačka ovim projektima želi da podrži BiH da još bolje iskoristi ogromni energetski potencijal.

Helbah je rekao da je ovo potpuno u skladu sa EU pristupom BiH u čijem su fokusu ekonomske i socijalne reforme.

- EU je BiH pružila novu šansu. Preduslov su, međutim, konkretne ekonomske i socijalne reforme, koje imaju prioritet, a sve drugo sada mora sačekati - naglasio je Helbah.

Zajam sa sniženom kamatnom stopom odobrava se u sklopu međudržavne saradnje u oblasti razvoja, a uslovi će biti precizirani posebnim sporazumom sa Njemačkom razvojnom bankom - KFV.

Njemačka je posredstvom ove banke do sada BiH odobrila 600 miliona evra pomoći, od čega su nešto manje od 100 miliona grantovska sredstva.