latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:58 | Autor: SRNA

Ivanić: Značaj stupanja na snagu SSP-a između BiH i EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić informisao je danas u Sarajevu novoimenovanog japanskog ambasadora u BiH Kezuja Ogavu o aktivnostima u vezi sa provođenjem ekonomskih reformi i budućim koracima BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ambasador Јapana u BiH Kezuje Ogave - Foto: SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ambasador Јapana u BiH Kezuje OgaveFoto: SRNA

Ivanić je naglasio značaj stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je zahvalio za dosadašnji angažman Јapana u BiH i istakao interes za nastavak japanske podrške BiH.

Osvrćući se na dobre bilateralne odnose, Ivanić je iskazao interes za unapređenje ekonomske saradnje u smislu smanjenja trgovinskog deficita.

Ivanić je izrazio nadu da će za vrijeme mandata novoimenovanog ambasadora Јapana doći do poboljšanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Ogava je rekao da Јapan prepoznaje značaj aktivnosti BiH na putu ka integraciji u Evropu, koja su ključna za stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana kao cjeline.

On je istakao da će Јapan nastaviti da podržava BiH i čini napore da bude ojačana saradnja na bilateralnom nivou, uključujući političku i ekonomsku saradnju.

Ogava je na početku ceremonije predaje akreditivnih pisama prenio pozdrave japanskog cara Akihita, uz nadu da će prijateljski i dobronamjerni odnosi BiH i Јapana jačati.