latinica  ћирилица
26/05/2015 |  14:32 | Autor: TANЈUG

Matarela: Crna Gora spremna za NATO

Italijanski predsjednik Serđo Matarela, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, uvjeren je da je ta država spremna za NATO i da će dobiti poziv za članstvo do kraja ove godine.

Nakon susreta sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem na Cetinju, podsjetio je da su dvije države ujedinjene ne samo blizinom i morem, već i istorijskim vezama, ali i zajedničkom budućnošću u Alijansi i Evropskoj uniji.

"Crna Gora i Italija imaju velike bilateralne odnose. Pomenuću strateški Sporazum o saradnji, dobro sarađujemo u oblasti ekonomije i pravde. Ovaj sporazum nam nudi mogućnost saradnje na mnogim poljima", istakao je Matarela.

Šef države je naglasio da mu je zadovoljstvo što je prvi predsjednik Italije koji je posjetio Crnu Goru nakon 32 godine i od obnavljanja njene nezavisnosti, prenosi portal CDM i dodaje da je Vujanović posjetu Matarele ocijenio istorijskom, a Italiju strateškim partnerom.

On je precizirao da saradjuju u mnogim oblastima i da su u posljednjih deset godina italijanski investitori u Crnu Goru uložili 580 miliona evra, kao i da su u posljednjih pet godina najveći investitori u državi.
"Zahvaljujem na spremnosti da sa najviše pozicije u Italiji podržite članstvo Crne Gore u NATO savezu", poručio je Vujanović.