latinica  ћирилица
26/05/2015 |  14:33 | Autor: SRNA

Održan sastanak operativne grupe za borbu protiv terorizma

Glavni tužilac BiH Goran Salihović najavio je u Sarajevu da će uskoro biti potvrđena imena svih članova Operativne grupe za borbu protiv terorizma, čime će snažno biti unaprijeđena međuagencijska razmjena podataka i efikasna razmjena podataka sa drugim zemljama u regionu, Evropi i svijetu.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su Salihović i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić predsjedavali sastankom Operativne grupe za borbu protiv terorizma na kojem su učestvovali predstavnici svih policijskih i bezbjednosnih agencija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta, te postupajući tužioci Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH.

Mektić je istakao izuzetnu važnost borbe protiv terorizma i dao snažnu podršku Tužilaštvu BiH i članovima Operativne grupe, kao i svim drugim bezbjednosnim agencijama u borbi protiv terorizma.

Članovi operativne grupe će Tužilaštvu BiH dostavljati sve informacije o licima koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela terorizma, nakon čega će prema njima biti pokrenute određene aktivnosti s ciljem sprečavanja i prevencije izvršenja terorističkih aktivnosti na području BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici FBI-a i američke Ambasade u Sarajevu, koji su iskazali podršku radu Operativne grupe za borbu protiv terorizma i najavili da će u nastavku rada Operativne grupe pomoći u pružanju međunarodne pravne pomoći u borbi protiv terorizma.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma, kao i otkrivanju, sprečavanju i prevenciji bilo kakvih terorističkih aktivnosti.

Na današnjem sastanku Operativne grupe razmotreni su bezbjednosni aspekti posjete pape Franje Sarajevu 6. juna i preduzimanje svih operativnih mjera čiji je cilj sprečavanje, odnosno prevencija bilo kakvih bezbjednosnih prijetnji.