latinica  ћирилица
26/05/2015 |  18:12 | Autor: TANЈUG

Bugarska još računa na "Јužni tok"

Sofija ne gubi nadu da projekat izgradnje gasovoda Јužni tok može biti realizovan, ali u svakom slučaju situacija s tim projektom ne treba da utiče na bilateralne odnose s Moskvom, rekao je ministar ekonomije Bugarske Božidar Lukarski.

"U našem interesu je da projekat Јužni tok bude realizovan. Dokazali smo da je Bugarska pozdan partner Rusije i u pogledu tranzita gasa iz Rusije u Evropu", kazao je Lukarski u intervjuu Intefaksu tokom posjete Moskvi.

On je istovremeno izrazio nadu da se istorija Јužnog toka ni na koji način neće odraziti na ekonomske odnose između dvije zemlje.

Rusija je u decembru 2014. godine objavila da prekida realizacuju gasovoda Јužni tok, jer za to nije dobila potrebne dozvole Bugarske i saglasnost EU. Gasovod je trebalo da prođe po dnu Crnog mora i preko Bugarske doprema gas u Srbiju, Mađarsku, Austriju i Italiju. Umjesto toga odlučeno je da se, koristeći trasu po dnu Crnog mora, gradi Turski tok, gasovod kroz Tursku i da se na granici s Grčkom izgradi gasno čvorište za potrošače Јužne Evrope.