latinica  ћирилица
26/05/2015 |  19:35 | Autor: B92

Obama: SAD i NATO u zajedničkoj borbi protiv ID

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da SAD blisko sarađuju sa NATO saveznicima i da, u borbi protiv džihadista ID-a, imaju partnerstvo sa drugim zemljama.

- NATO nužno prepoznaje čitav niz globalnih izazova, posebno onaj koji mi nazivamo Јužni front, nastojeći da koordinišemo u efikasnoj borbi protiv ID - rekao je Obama u Bijeloj kući na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom.

Obama je posebno napomenuo da su svih 28 članova Alijanse, dio koalicije koja podržava iračku vladu u borbi protiv ID.

AP dodaje da je Obama rekao da SAD i njeni saveznici moraju da razmišljaju da li je efikasna primjena vojne imovine u regionu.

Obamini komentari dolaze pošto je američki sekretar za odbranu Eš Karter tokom prošlog vikenda kritikovao iračke snage, rekavši da su Iračani pobjegli od nadiranja ekstremista ID u Ramadiju bez uzvraćene borbe.

Obama i Stoltenberg su razmotrili aktuelnu krizu u Ukrajini, navodi AFP.

- Imali smo priliku da razgovaramo o situaciji u Ukrajini i o sve agresivnijem stavu koji je Rusija zauzela - rekao je Obama, poslije razgovora u ovalnoj sobi sa Stoltenbergom.

Obojica su naglasili potrebu da strane u sukobu poštuju, u velikoj mjeri ignorisan sporazum o prekidu vatre, za koji je Stoltenberg rekao da još može da bude "put ka miru".